Wat is Mantelzorg?
Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit haar/zijn directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners vallen hieronder. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.
Mantelzorg is onbetaalde hulp en kan nooit als een verplichting worden opgelegd. Hulp aan mensen zonder gezondheidsbeperkingen, zoals oppassen op gezonde kleinkinderen, valt buiten de definitie.
Als leidraad houden we vaak aan dat je 8 uur zorg geeft en langer dan 3 maanden. Als mantelzorger ben je dan intensief aan het zorgen en kun je bij ons terecht voor ondersteuning.
Bekijk de website van MantelzorgNL voor meer uitleg over mantelzorg.
Wanneer ben ik mantelzorger?
Mantelzorgers zijn mensen die langdurig zorgen voor een familielid of goede bekende met een beperking op verstandelijk, lichamelijk of psychisch gebied, chronische aandoening, niet-aangeboren hersenletsel of dementie. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Mantelzorg wordt gegeven vanuit een emotionele relatie. Dat maakt mantelzorg ook zo waardevol en uniek, voor zowel de mantelzorger als voor de persoon die de zorg ontvangt. Mantelzorger zijn is mooi, maar kan soms ook zwaar wegen.
Doe de mantelzorgtest!
Het is belangrijk dat een mantelzorger zich bewust wordt van het feit dat hij/zij mantelzorger is en tijdig de ondersteuning kan krijgen die nodig is. Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat ze mantelzorger zijn. Zorgen voor een ander? Dat doe je toch gewoon. Toch is het belangrijk dat je je realiseert dat je mantelzorger bent. De extra zorgtaken in combinatie met werk, school en het persoonlijk leven, kunnen tot overbelasting leiden. Als je twijfelt of je mantelzorger bent, doe dan de mantelzorgtest!
Wat zijn mantelzorgtaken?
Vaak geeft de mantelzorger een combinatie van onderstaande hulp:
Hoe herken ik de eerste signalen van overbelasting en hoe voorkom ik dit?
Mantelzorgen kan heel zwaar zijn. Het is dan ook belangrijk om de eerste signalen van overbelasting te herkennen, zodat je er op tijd iets aan kunt doen. Weet dat je als mantelzorger een mantelzorgpauze in kunt lassen, juist als je de zorg goed vol kunt houden. Je kunt beter voor iemand zorgen als je voldoende energie hebt. Als je merkt dat je sinds je met je zorgtaak begon, last hebt gekregen van een of enkele van onderstaande klachten, kan dat er op wijzen dat je overbelast begint te raken, of dat zelfs al bent:
Soms overvalt je plotseling het gevoel dat je het niet meer aankunt, maar vaker ontstaat overbelasting sluipenderwijs. De onderstaande tips kunnen je helpen om overbelasting te voorkomen:
Hoe houd ik het zorgen voor mijn naasten vol?
Als belangrijkste verzorgende van een naaste, kun je je eigen behoeftes uit het oog verliezen. Om de zorg langer vol te kunnen houden, moet je goed op je eigen gezondheid letten, genoeg eigen dingen blijven doen en tijdig hulp inschakelen, ook al is dat voor veel mensen niet gemakkelijk. Andere mantelzorgers onderstrepen ook vaak de noodzaak om genoeg tijd voor jezelf te nemen.
Ik kan de zorgtaken toch het beste zelf doen?
Mantelzorgtaken komen vaak bovenop alle andere activiteiten zoals werk, gezinsleven, sociale contacten, hobby’s etc. Voor je het weet is de ruimte in je agenda opgeslokt en is er weinig tot geen tijd voor jezelf. Daarbij komt dat ‘nee zeggen’ en ‘grenzen bepalen’ niet altijd meevalt. Toch zijn dit belangrijke voorwaarden om de zorgtaken vol te kunnen houden.
Tip: Zorg dat iemand anders de zorgtaken af en toe over kan nemen. Doe de dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dat is beter voor jou en voor de persoon voor wie je zorgt. Weet welke mogelijkheden er zijn voor het tijdelijk overdragen van je mantelzorgtaken: zie de website mantelzorgpauze
Wil je ook gebruik maken van de checqlisten om de zorg over te dragen? Kijk dan ook naar zorg delen
Wat als degene waar ik voor zorg niet wil dat iemand anders voor hem of haar zorgt?
Het kan lastig zijn om je naaste ervan te overtuigen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt. Jouw zorg is immers heel vertrouwd. Maar tijd voor jezelf is uiteindelijk ook goed voor jullie beiden, omdat je zo nieuwe energie opdoet.
Laat eventueel een familielid, vriend of huisarts met je naaste praten. Bemiddeling door iemand die je beiden vertrouwt, werkt in veel gevallen goed. Heeft jouw naaste geen vertrouwen in een ander, stel hem of haar dan gerust met de checklist.
Hierin staat hoe je de zorg kunt overdragen en deze kun je samen met de zorgvrager invullen.
Je vind deze checklist op onze website: https://www.mvtarnhem.nl/mantelzorgpauze-zorg-delen
Wie helpt mij regelen?
Als je ondersteuning nodig hebt, is het fijn om een vertrouwd iemand in je omgeving te vragen om mee te denken. Ken je niemand? Dan kunnen onderstaande organisaties helpen:
Wat kan een mantelzorgmakelaar voor mij doen?
Van zorg en welzijn, wonen, tot inkomen, wet- en regelgeving en verzekeringen. Als het nodig is, neemt de Mantelzorgmakelaar tijdelijk regeltaken van jou over. Ook helpt zij/hij jou om de balans tussen zorgtaken, werk en privé (terug) te vinden.
De Mantelzorgmakelaar luistert, informeert én regelt, maar jij als mantelzorger houdt altijd zelf de regie. Wil je hulp van de Mantelzorgmakelaar? Dan kun je kijken op de website van de beroepsvereniging voor mantelzorgmakelaars, waar je o.a. de vergoedingen van de zorgverzekeraars voor mantelzorgmakelaars kunt lezen.
De mantelzorgmakelaars worden alleen vergoed indien zij aangesloten zijn bij de beroepsvereniging. Je vindt een aangesloten Mantelzorgmakelaar bij jou in de buurt via deze link (zoek op postcode). Je kunt rechtstreeks met de zorgmakelaar contact opnemen zonder dat er vooraf toestemming nodig is. Achteraf kan de declaratie worden ingediend. Dit staat ook in de polisvoorwaarden.
Hoe kan ik een mantelzorgwoning regelen?
Zorg je als mantelzorger voor je vader, moeder of een ander familielid of vriend die niet bij je in de buurt woont? Dan overweeg je misschien dichter bij elkaar te gaan wonen. Op deze pagina MantelzorgNL wonen lees je alles over de mogelijkheden voor mantelzorgwoningen. En met welke aandachtspunten, regels en gevolgen je dan rekening moet houden.
Goed nieuws: het kabinet wil dat mantelzorgwoningen die op eigen erf worden gebouwd in heel het land vergunningsvrij worden. Minister Keijzer zal komend jaar de details hiervoor nader uitwerken. En dat is zeker een stap in de goede richting.
Waar leer ik meer over de ziekte die degene waar ik voor zorg heeft?
Op onze website www.mvtarnhem.nl vind je het tabblad handig. Hier vind je per ziektebeeld veel links naar website die meer kunnen vertellen over ziektebeelden en hoe je daar mee kunt omgaan.
We hebben deze handige tabbladen:
https://www.mvtarnhem.nl/mantelzorg-en-ggz
https://www.mvtarnhem.nl/mantelzorg-en-nah
Heb je een vraag die hier niet tussen staat?
Mail deze naar [email protected]
Één van onze adviseurs neemt dan contact met je op.
Hoe regel ik een verpleeghuis of woonzorgcentrum voor mijn naaste?
Om in een verpleeghuis of woonzorgcentrum te kunnen wonen, heeft je naaste een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg nodig. Met deze indicatie wordt zijn/haar zorg en het verblijf betaald vanuit de rijksoverheid. Je naaste betaalt wel een eigen bijdrage. De aanvraag Wlz kun jij voor je naaste doen als je hiervoor gemachtigd bent. Bespreek het met de casemanager. Hij/zij kan je ook helpen met het invullen van het aanvraagformulier. Meer info: NDAO/ casemanagement
Waar ontmoet ik mensen die in dezelfde (mantelzorg) situatie zitten?
Tijdens de activiteiten die georganiseerd worden door MVT voor mantelzorgers. Deze vind je op ons activiteitenoverzicht, klik op de link om te kijken wat er is gepland: Activiteitenkalender. Kom gerust eens langs.
Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan ook in op onze nieuwsbrief en wordt lid van onze facebookgroep of Instagram. Daar zetten we altijd alle nieuwtjes op en ook activiteiten die voor jou als mantelzorger worden georganiseerd.Kijk op onze site: mvt arnhem
Ook de activiteiten van derden in en rond Arnhem zetten we op onze facebook of Instagram pagina. Zo ben je altijd op der hoogte en mis je niets.
Ik ben moe, ben ik dan overbelast?
Dat hangt er vanaf hoe moe je bent, maar merk je dat je lichaam veel spanning heeft? Heb je lichamelijke klachten, ben je negatief? Dan is belangrijk om naar de huisarts te gaan.
Heb je deze klachten niet? Toch is het verstandig als je moe bent om preventief een mantelzorgpauze te nemen. Een mantelzorgpauze of met een moeilijk woord respijt wordt vergoed vanuit diverse mogelijkheden en hoeft jou en de zorgvrager niets te kosten.
Wil je weten hoe dit werkt en wat de mogelijkheden zijn? Kijk op: www.mvtarnhem.nl/mantelzorgpauze. Bij het tabblad aanbod kun je de mogelijkheden bekijken. Zo houd je de zorg langer vol en neemt de vermoeidheid af. Wij hebben ook een aantal testen om te bekijken in hoeverre je belast bent. Kijk maar op: https://www.mvtarnhem.nl/tools/3-minuten-check-mvt-arnhem of vul de cheklist in: checklist
Wetten en regelingen mantelzorgers
Op de site van Mantelzorg.NL kun je alle landelijke informatie vinden. Bijvoorbeeld over: Wetten zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO),
Geldzaken zoals het Persoonsgebonde budget (Pgb) of regelingen rondom mantelzorg en werk.
Kan een mantelzorger door een thuisorganisatie worden ingezet als hulp tegen een vergoeding?
Zit de persoon die de zorg nodig heeft in de Wet langdurige Zorg (Wlz) (is er een CIZ indicatie afgegeven??) Als dit zo is, dan kun je navraag doen bij het zorgkantoor van Menzis. Bekijk hier de de website van het regionale zorgkantoor. Je kunt ook op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur bellen met het regionale zorgkantoor op nummer 088 222 42 42. Zij kunnen bekijken of PGB (persoonsgebonden budget) kan worden ingezet. Jouw mantelzorger kan dan worden betaald vanuit het PGB en heeft dan geen contract via de thuiszorgorganisatie. Mantelzorg wordt overigens wel gezien als zorg die gratis gegeven wordt.
Heb je geen Wlz dan kun je deze vraag stellen aan jouw wijkteam. Let op, er wordt bijna geen PGB afgegeven door het wijkteam. Bel met 088-2260000 of bekijk hier de gegevens van jouw lokale wijkteam.
Waar regel ik aanpassingen in huis voor degene waar ik voor zorg?
Ook deze vraag kun je neerleggen bij het wijkteam.
Uiteraard zijn er een aantal aanbieders die meewerken aan aanpassingen in huis zoals Vegro, Medipoint.
Ook op de site van Mantelzorg staat veel informatie hierover:
Woningaanpassing - MantelzorgNL
Waar haal ik materialen voor de aanpassingen in huis vandaan?
Aanpassingen in en rondom huis
Je wilt dat je naaste zolang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen. Maar dat moet wel prettig en veilig kunnen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je thuis kunt aanpassen. Bijvoorbeeld om veilig te koken of om voor meer overzicht te zorgen.
Lukt het niet? Dan kun je via je huisarts vragen om een huisbezoek van ergotherapie i.v.m. hulpmiddelen thuis. Zie ook niet aangeboren hersenletsel (NAH) | Ergotherapie Sadik Je hebt recht op 10 uur per jaar via de basisverzekering. Dit gaat wel af van je eigen risico.
Wat is het mantelzorgcompliment?
Het mantelzorgcompliment is een jaarlijkse waardering van de gemeente Arnhem voor mantelzorgers. In Arnhem kun je kiezen uit een Dit Is Pas Arnhem kaart t.w.v. 175 euro of een geldbedrag van 150 euro. Wordt er onbetaald voor jou gezorgd? En vind je dat diegene die jou verzorgt een compliment verdient, dan kun je 1 keer per jaar het Mantelzorgcompliment aanvragen. Een voorwaarde is dat de zorgvrager in Arnhem moet wonen. Andere voorwaarden en hoe je het compliment kunt aanvragen, zijn te vinden op de site van de Gemeente Arnhem.
Zijn er ook kinderen betrokken bij de mantelzorgsituatie, dan kunnen zij in aanmerking komen voor het Compliment voor Jonge Mantelzorgers. Dit is een waardering voor alles wat het kind doet voor de zieke vader, moeder, broer of zus(je). Het compliment bestaat uit een “Dit is Arnhem Pas” ter waarde van 50 euro, die je kunt inwisselen bij diverse winkels in Arnhem. Lees hier of je in aanmerking komt en hoe je het compliment kunt aanvragen.
MVT Arnhem kan indien nodig helpen bij het aanvragen van het compliment. Stuur hiervoor een mail naar [email protected] of bel 026 – 370 35 40.
Wat is een mantelzorgvergunning?
De mantelzorgvergunning is een regeling waarbij ontvangers van mantelzorg (zorgvragers) 500 extra parkeeruren krijgen bovenop hun bezoekersvergunning.
Bekijk hier of je in aanmerking komt en hoe je de vergunning kunt aanvragen.
Verzekering voor mantelzorgers
Dit is een verzekering voor schade en ongevallen tijdens jouw werk als vrijwilliger of mantelzorger. De gemeente Arnhem heeft een speciale verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers afgesloten. Lees er meer over op de site van de Gemeente Arnhem
Hoe vraag ik huishoudelijke hulp en/of thuiszorg aan in Arnhem?
Aanvragen thuiszorg
Taken uit handen geven kan heel lastig zijn. Voor je naaste, maar ook voor jou. Toch kan de juiste zorg jullie allebei rust geven. Als het voor je naaste lastiger wordt om zichzelf te verzorgen, kan thuiszorg een oplossing zijn. De thuiszorg kan helpen met douchen, aankleden en eten maken. Ze kunnen ook helpen bij medische zaken zoals het geven van medicijnen. In het huisartsenpostgebied Arnhem en omstreken kan iedereen voor het aanvragen van thuiszorg terecht bij Samen in de Wijkzorg.
Een grote groep zorgorganisaties werkt samen om zorgaanvragen voor de wijkverpleging snel bij de juiste organisatie en de juiste hulpverlener terecht te laten komen. Je kunt bij Samen in de Wijkzorg terecht voor het aanvragen van verpleging, verzorging en gespecialiseerde verpleging zoals gespecialiseerde wondverpleging, palliatieve verpleging, technische verpleging, longverpleging of het inschakelen van een casemanager dementie.
Aanvragen huishoudelijke hulp
Het wijkteam kan je helpen met het aanvragen van huishoudelijke hulp.
Wanneer mag ik professionele hulp in schakelen?
De gemeente Arnhem biedt vanuit de algemene voorzieningen manieren voor een mantelzorgpauze aan. Bij de gemeente wordt een mantelzorgpauze respijtzorg genoemd. Voor het aanvragen van respijtzorg is het van belang dat jij als mantelzorger eerst contact zoekt met het wijkteam. Je krijgt dan een vast contactpersoon (de wijkcoach) toegewezen. De wijkcoach beoordeelt of respijtzorg via vrijwilligers of professionele hulp ingezet kan worden en bij wie dit kan worden aangevraagd. Vervolgens wordt - indien nodig - de stap naar de aanbieder van professionele hulp gezet.
De wijkcoach beschikt over het overzicht van de professionele organisaties die gecontracteerd zijn door de gemeente Arnhem. Wil je een afspraak? Bel dan met 088-2260000 of je kunt hier klikken om jouw wijk aan te klikken en een afspraak te maken of bij het spreekuur in de wijk binnen te lopen. Meer informatie is hier te vinden: mantelzorgpauze wijkteam
Zorg jij voor iemand die langdurig ziek is (chronisch) en heeft jouw naaste al een Wet langdurige zorg (Wlz) indicatie, dan kun je contact opnemen met het zorgkantoor. Voor de regio Arnhem regelt het zorgkantoor van Menzis de aanvraag. Voor contact met het regionale zorgkantoor kun je hier klikken. Je kunt ook bellen met het regionale zorgkantoor op nummer 088 222 42 42, op werkdagen van 8.30 tot 17.00. Bij een aanvraag voor zorg vanuit de Wlz berekent het CAK een eigen bijdrage, die de zorgvrager per maand moet betalen. Het CAK is het kantoor die de facturen voor de eigen bijdrage stuurt. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen van de zorgvrager.
Wanneer schakel ik een wijkcoach in?
Wijkcoaches geven steun en advies bij vragen over zorg, opvoeden, opgroeien en inkomen en zijn er voor iedereen, van jong tot oud.
Wil je een afspraak? Bel dan met 088-2260000 of je kunt hier klikken om jouw wijk aan te klikken en een afspraak te maken of bij het spreekuur in de wijk binnen te lopen. Voor meer informatie klik hier op de link van het wijkteam of kijk ook op mvtarnhem.nl.
Ik ben niet tevreden met de beslissing van het wijkteam? Wat nu?
Je kunt dan de Onafhankelijke cliëntondersteuning inschakelen.
Dit is ondersteuning voor de zorgvrager en bestaat uit informatie, advies en kortdurende ondersteuning op alle leefgebieden. De cliëntondersteuner is onafhankelijk, denkt met je mee en geeft gratis advies.
Het richt zich op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie. Voorbeelden waarin hulp kan worden geboden zijn: ondersteuning bij het keukentafelgesprek met het wijkteam, bij herziening van de beslissing van het wijkteam, bij vraagstukken rondom participatie of bij de aanvraag van een voorziening. Iedereen kan beroep doen op kosteloze- en onafhankelijke cliëntondersteuning.
In Arnhem kan degene waar je voor zorgt terecht bij de onafhankelijke cliëntondersteuners en vertrouwenspersonen van Adviespuntzorgbelang Je kunt bellen met 088 9294074 of je kunt mailen naar [email protected] Voor kinderen tot 18 jaar kun je terecht bij Jeugdstem vertrouwenspersonen
Alle (pleeg)kinderen, (pleeg- of groot)ouders en verzorgers die te maken hebben met de jeugdhulp, hebben recht op een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Daarvoor kunnen zij terecht bij jeugdstem. Ondersteuning door de vertrouwenspersoon van jeugdstem is gratis. Jeugdstem is een zelfstandige stichting, de vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van een instelling voor jeugdhulp.
Allereerst luistert de vertrouwenspersoon naar jouw verhaal. Soms helpt dat al. In ieder geval zal de vertrouwenspersoon je verhaal altijd serieus nemen. Zij/hij informeert je over je rechten en geeft advies en helpt mee naar het zoeken van een oplossing. Ook kan de vertrouwenspersoon je ondersteunen bij het opstellen van een klachtenbrief en meegaan met een gesprek met de instelling.
Zo bereik jeugdstem:
Bel naar 088 - 555 1000 of mail naar [email protected] Chat met een vertrouwenspersoon via de website www.jeugdstem.nl. De chat is open van maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur en op vrijdag van 15.00-17.00 uur.
Waar kan ik voor praktische hulp terecht ?
Voor het aanvragen van thuiszorg of hulp in de huishouding kun je terecht bij jouw Wijkcoach of bij Samen in de Wijkzorg.
Voor Elkaar in Arnhem is een vrijwilligersorganisatie. Zij pakken vragen op die je bijvoorbeeld ook aan buurman/-vrouw zou stellen. Denk bijvoorbeeld aan even een boodschap doen, een klein klusje uitvoeren, de hond uitlaten of een praatje maken. Een vrijwilliger kan bij je naaste zijn als jij gaat sporten of winkelen. Er is veel mogelijk en je kunt vaak je vraag exact formuleren, zodat je de juiste vrijwilliger vindt bij jouw vraag. Kijk op de site om te zien wat er mogelijk is: voorelkaarinarnhem.nl
Voor tuinhulp en kleine klussen kun je terecht bij de Vrijwillige Thuishulp van MVT Arnhem.
Hoe wordt mantelzorgurgentie aangevraagd?
Mantelzorgurgentie:
Hieronder staat hoe de woningbouwvereniging omgaat met de aanvraag van een mantelzorgurgentie.
In Arnhem moet een aanvraag mantelzorgurgentie worden aangevraagd bij het wijkteam. Sinds december 2020 is de werkwijze als volgt:
Hoe wordt dit aangevraagd?
De verklaring kan door mantelzorgontvanger of mantelzorgverlener worden aangevraagd bij het wijkteam. In het geval dat hij/zij zich meldt bij het wijkteam, toetst de wijkcoach aan de hierboven genoemde richtlijnen of een verdere aanvraag doen zin heeft.
Als coach meent dat een aanvraag doen passend is, dan vult hij/zij samen met mantelzorger en mantelzorg-ontvanger het “Mantelzorgplan t.b.v. mantelzorgurgentie” in. Dit mantelzorgplan wordt gemaild naar het expertiseteam [email protected]. Het expertiseteam beoordeelt de aanvraag aan de hand van de informatie en zorgt voor een toekenning dan wel afwijzing van de mantelzorgurgentie.
De mantelzorgurgentieverklaring is alleen geldig in de gemeente die deze verklaring heeft afgegeven. Dit is de gemeente waar de mantelzorg wordt verleend of ontvangen. Als mantelzorgverlener bijvoorbeeld dichterbij de mantelzorgontvanger die woont in gemeente Rheden zou willen gaan wonen, dan moet de aanvraag voor een mantelzorgurgentie worden gedaan bij gemeente Rheden.
Het verstrekken van een mantelzorgurgentieverklaring is een besluit waartegen op grond van de Algemene wet bestuursrecht bezwaar en beroep kan worden aangetekend.
Woningzoekenden die mantelzorg verlenen of ontvangen worden niet bemiddeld naar een woning (met andere woorden: zij moeten zelf een woning zoeken).
Een urgentieverklaring kan worden ingetrokken, indien de woningzoekende weigert een door een corporatie aan hem aangeboden woonruimte te aanvaarden.
De urgentieverklaring heeft een geldigheidsduur van vier maanden. Deze geldigheidsduur kan worden verlengd met drie maanden.De urgentieverklaring vervalt door het aanvaarden van een aangeboden woonruimte.
De mantelzorgurgentie is geen landelijk beleid of regeling. Daarom zijn er in Nederland meerdere gemeentes die de mogelijkheid van een mantelzorgurgentie niet kennen.
Kortom voor de aanvraag van een urgentie kun je een mail sturen naar: [email protected]
Zij komen dan op huisbezoek en zullen de vraag in behandeling nemen.
Wanneer is mantelzorgurgentie wel aan de orde?
Wanneer aan de orde?
Gemeente Arnhem kan een mantelzorgurgentieverklaring verstrekken aan een woningzoekende die in de gemeente mantelzorg verleent of ontvangt,
Daarnaast kan de afstand of reistijd tussen de ontvanger en verlener van mantelzorg bij de beoordeling van een aanvraag om een mantelzorgurgentieverklaring worden betrokken.
Wanneer is mantelzorgurgentie niet aan de orde?
Wanneer niet aan de orde?
Kom ik in aanmerking voor woningruil?
Woningruil:
Op deze website lees je hoe het werkt met woningruil via de corporaties:
Wat moet ik wanneer gaan regelen als mijn naaste de diagnose dementie heeft gekregen?
Begin: na de diagnose
Vlak na de diagnose hebben mensen vaak veel vragen. Wat betekent dementie? Wat gaat er veranderen? Welke hulp is er?
Lees er meer over bij belangrijke beslissingen voor later.
Er zijn ook andere vormen van behandeling die je naaste kunnen helpen. Bijvoorbeeld voldoende beweging, dagbesteding en muziektherapie. Lees hier meer over via deze link: behandeling zonder medicatie.
Sommige mensen willen er alles aan doen om de gevolgen van dementie tegen te gaan. Daarom doen ze mee aan wetenschappelijk onderzoek. Wil je hier meer over weten, klik dan op deze link: experimentele medicatie.
Midden: zo lang mogelijk thuiswonen
Wanneer de dementie erger wordt, heeft je naaste steeds meer hulp en zorg nodig om thuis te kunnen blijven wonen. Van wie kan je dan hulp en zorg krijgen? Een handige website met veel tips van veiligheid tot gezelligheid en mobiliteit is langerthuisinhuis.nl. Je vindt daar bijvoorbeeld keuzehulpen voor het vinden van een scootmobiel en hoe je makkelijk kunt leren beeldbellen.
Maak bijvoorbeeld nu al een steunkring aan in de app Myinlife. Je kunt vragen of mensen zich daar alvast willen aanmelden. Dan kun je hen, op het moment dat het nodig is, makkelijker om hulp vragen.
Later: als thuiswonen niet meer gaat
Als de dementie ver gevorderd is, is je naaste helemaal afhankelijk van anderen. Dan komt er een moment dat langer thuiswonen niet meer haalbaar is. Hoe bereid je jezelf en je naaste voor op een verhuizing? En waar moet je rekening mee houden, als je naaste de laatste levensfase ingaat?
Lees meer over verhuizen naar een verpleeghuis.
Lees meer over na de opname.
Lees meer over de laatste levensfase.
Handige websites dementie
Op onderstaande websites staat informatie over dementie:
Hoe weet ik of ik jonge mantelzorger ben?
Jonge mantelzorgers groeien op in een gezin waar extra zorg nodig is.
Wil je weten of je jonge mantelzorger bent?
Ik ben een jonge mantelzorger, wat nu?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat 1 op de 4 jongeren mantelzorger is, dus je bent zeker niet alleen.
Hier een aantal tips voor jonge mantelzorgers:
Hoe combineer ik mantelzorg en een studie?
Ben je student en daarnaast mantelzorger? Er bestaat een modeloverenkomst om je te ondersteunen bij je studie:
Modelovereenkomst studerende mantelzorgers
De Modelovereenkomst is een tool voor studenten en scholen om met elkaar te praten over de mantelzorgtaken en het effect dat dat heeft op school. De onderwijsinstelling erkent met de Modelovereenkomst studerende mantelzorgers de status van de student als mantelzorger en geeft aan waar de student een beroep op kan doen. Je kunt hierbij denken aan:
De Modelovereenkomst is ontwikkeld door Strategische Alliantie Jonge Mantelzorger, MantelzorgNL en ECIO en wordt gesteund door het ExpertiseLab Jonge Mantelzorgers, het ministerie van OCW, het ministerie van VWS en de Vereniging van Hogescholen en Universiteiten van Nederland.
Dowload hier de Modelovereenkomst voor studerende mantelzorgers.
Wat is een brus?
Een brus is een broer of zus van een kind met een beperking, stoornis of ziekte. Daardoor heeft deze broer of zus meer zorg nodig van de mensen om hem/haar heen. Dat heeft ook invloed op de broers en zussen, de zogenaamde brussen. Alle brussen zijn dus ook jonge mantelzorgers.
Kijk ook op de site:Bijzondere broer of zus.nl
Andere informatie over brussen:
BRUS is een online community en collectief voor en door brussen. Heb jij een broer of zus met een ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid of verslaving? Dan ben je hier op het juiste adres. Hier vind je anderen met een vergelijkbare of herkenbare situatie; brussen die iets voor elkaar kunnen betekenen. Kijk snel verder om meer te weten te komen over de community lees meer.
Er zijn ook projecten voor en door brussen: brussenbeweging BRUS
Mee Gelderse Poort organiseert regelmatig bijeenkomsten voor brussengroepen van diverse leeftijden. Zo start er binnenkort een Brussengroep voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. De groep komt 8 keer bij elkaar. Iedereen heeft een broer of zus met een beperking. Elke keer is er een onderwerp waar ze over praten, knutselen of filmpjes over kijken. Kijk op de pagina van Mee gelderse poort.
Een stripboek "mijn geandicapte broer en ik"
Het gaat over de bijzondere band en grappige gesprekken tussen de broers Jordy en Camiel. Jordy woont en werkt op een zorgboerderij. Camiel is de jongste van hun tweeën en haalt heel veel inspiratie uit zijn broer. Elke avond bellen ze met elkaar om te praten over wat ze hebben gedaan, wat ze hebben gegeten en over andere koetjes en kalfjes.
Dit stripboek wordt zeer goed ontvangen bij (jonge) mantelzorgers, brussen en zorgmedewerkers, maar vooral bij iedereen met gevoel voor humor! Hier de link: Mijn Gehandicapte Broer & Ik
Broedels: computerspel voor brussen
'Broedels' is een computerspel voor de broers en zussen (brussen) van kinderen met een verstandelijke en/of visuele beperking. Het spel is ontwikkeld voor kinderen van 6-9 jaar. Kinderen kunnen het spel zelfstandig spelen. In het spel ontmoet het kind de 'Broedels'. Dit zijn kleine, lieve monstertjes die verstopt leven in onze wereld. De Broedels maken allerlei dingen mee die brussen ook mee kunnen maken. Bijvoorbeeld dat ze samen een spelletje willen spelen, maar de broer of zus het niet snapt. Of dat ze bezorgd zijn om hun broer of zus als deze naar het ziekenhuis moet. In het spel leert het kind over zijn eigen emoties en gedachten over het 'brus-zijn'. Het kind krijgt tips hoe met deze emoties, gedachten en lastige situaties om te gaan. Ook ontdekt het kind: ik ben niet de enige!
lees meer
Ik ben een jonge mantelzorger en zou graag mee willen denken over het thema. Waar kan ik terecht?
Wat leuk dat je wilt meedenken!
Wij vinden het belangrijk dat we niet alleen voor maar ook samen met jongeren onze activiteiten bepalen. Als het je leuk lijkt om hier over mee te praten, neem dan gerust contact op met onze adviseur Nanne via [email protected]
Is er een handige link voor mij als ik zorg voor iemand met een migratieachtergrond?
Kijk op onze MVT website
Wat zijn sleutelpersonen?
Als mantelzorger komt er veel op je af. Er zijn ongetwijfeld zaken die je niet weet of die je ingewikkeld vindt en waarmee je diegene die je verzorgt, niet wilt belasten.
Iemand anders om advies vragen of een gesprek aangaan om even je hart luchten, is heel prettig en geeft ruimte.
MVT Arnhem staat graag voor je klaar. Wij helpen jou graag de juiste weg te wijzen. Dit kan in het Turks, Marokkaans en Perzisch, zodat je in jouw eigen taal met iemand kunt praten over waar je als mantelzorger tegenaan loopt.
Wat doet een sleutelpersoon van MVT?
Onze sleutelpersonen helpen mantelzorgers met hun vragen!
Ze wijzen hen de weg waar je in Arnhem moet zijn. Maar ze luisteren ook naar jouw verhaal. De sleutelpersonen kunnen dat doen in je moeders taal. Maar ze zijn geen tolk en ook geen hulpverleners. Daar is het wijkteam voor en bijvoorbeeld ook de casemanagers dementie.
Praktisch helpen onze sleutelpersonen met de aanvraag van het (jonge) mantelzorg compliment. Ze zijn het gezicht bij de bijeenkomsten zoals de theesalon en de lella mantelzorgsalon die wij organiseren. Ze kunnen uitleggen hoe een professionele tolk kan worden ingezet voor medische situaties. Ze kunnen mantelzorgers uitleggen dat ze ook jonge mantelzorgers in huis hebben en hoe deze ondersteund kunnen worden.
Ze kunnen informatie geven hoe respijt ingezet kan worden. En wat de mogelijkheden zijn die de zorgverzekeringen bieden. Ze kunnen folders in eigen taal over dementie verstrekken en ook vertellen hoe je een casemanager dementie inzet. Ook kunnen ze je in contact brengen met een mantelzorgmakelaar of de onafhankelijke clientondersteuning zoals zorgbelang, mee gelderse poort en Jeugdstem. Kortom ze luisteren naar jou en geven advies waar jij als mantelzorger terecht kunt.
Waar vind ik informatie over mantelzorg in mijn moedertaal?
Landelijke website MantelzorgNL ook in andere talen:
Cultuursensitieve website van mantelzorgNL
MantelzorgNL is de landelijke organisatie die kennis deelt voor mantelzorgers. Onder andere over mantelzorg-gerelateerde onderwerpen, zoals pgb, wonen, wat voor soort ondersteuning mogelijk is etc. Delen van de website van MantelzorgNL zijn vertaald in het Mandarijn, Turks, Farsi en modern Arabisch. Via het icoontje met NL, die je rechtsboven op de site kunt vinden, kom je op deze vertaalde informatie.
Website van MantelzorgNL nu ook toegankelijk voor anderstalige mantelzorgers - MantelzorgNL
Ook heeft MantelzorgNL drie nieuwe wegwijzers gemaakt om cultuursensitief werken met mantelzorgers te versterken. Bekijk ze hier: Drie nieuwe wegwijzers om cultuursensitief werken met mantelzorgers te versterken - MantelzorgNL
Hebben jullie ook flyers over mantelzorg in mijn moedertaal?
MVT Arnhem heeft flyers in verschillende talen gemaakt met de titel “jij bent mantelzorger”. De flyers zijn beschikbaar in de talen Nederlands, Turks, Arabisch, Afghaans (Perzisch) en Engels.
Mantelzorg overkomt je, en vaak groeit de zorg in de loop van de tijd ongemerkt groter. Vaak realiseren mensen zich onvoldoende dat ze mantelzorger zijn, en dat er ook voor hen ondersteuning is. De flyer is een laagdrempelige manier om mensen op hun mantelzorgrol te wijzen en de weg naar ondersteuning te helpen vinden. In de flyer staan daarnaast nuttige tips en adviezen.
In diverse talen beschikbaar
Juist mensen uit diverse culturen zorgen vaak als vanzelfsprekend voor hun naasten. De flyer biedt jou als professional de mogelijkheid om, zonder taalbarrière, het gesprek over de mantelzorgrol te voeren. U kunt de flyer(s) via deze link bestellen: Flyer 'Ik ben mantelzorger' in Nederlands, Turks, Perzisch, Arabisch en Engels (mvtarnhem.nl)
Is het gewenst dat mijn dochter tolkt?
Mantelzorgtaak tolken door kinderen en jongeren
In 2021 sprak de toenmalige Minister van Medische Zorg en Sport zich uit over het tolken van kinderen. Ze zei: “Het is onwenselijk om minderjarigen in te zetten als tolk.” In de praktijk gebeurt dat echter vaak, overal in Nederland, met ernstige psychische gevolgen voor het kind.
Waarom is tolken voor kinderen niet goed? Een kind wil zijn ouders graag helpen, en zal dus niet snel uit zichzelf die rol weigeren. Tegelijk heeft een kind de angst dat hij de vaktaal niet begrijpt, dus tekortschiet. En hij hoort dingen die niet voor zijn oren bestemd zijn. Die omdraaiing van de verantwoordelijkheid tussen ouder en kind, die beschadigt het kind enorm. Daar groeit een kind niet zomaar overheen. En laten we ook niet vergeten dat dat kind op dat moment iets fundamenteels mist, namelijk school.
De ouders verdienen een professionele tolk om hun gezondheidsklachten te verwoorden en zo gelijke toegang en aandacht tot zorg te hebben. Bijvoorbeeld bij het stellen van de diagnose dementie bij iemand met een migratieachtergrond kan ruis plaats vinden als een kind of volwassen mantelzorger vertaald. Iedereen heeft recht op de juiste diagnose en daarom is het inzetten van GLOBAL TALK bij medische afspraken noodzakelijk.
Waar kun je als mantelzorger terecht om een tolk in te schakelen?
In Arnhem kunnen medische professionals rechtstreeks via Global tolk, een tolk inschakelen door tijdens het consult te bellen met 088-2555222 en 1 in te toetsen. Medische professionals zijn bijvoorbeeld de huisarts, praktijkondersteuner, de apotheek, het ziekenhuis of welke ander medici ook. Als particulier kun je dit niet aanvragen.
Vraag tijdens het maken van een medische afspraak om een dubbel consult en geef aan dat het inschakelen van een tolk noodzakelijk is. Bij het inschalen van het wijkteam kun je vragen naar een wijkteam lid die de moedertaal spreekt!
Wat is de (lella) theesalon?
De theesalon vindt 4 x per jaar in Arnhem Noord en 4x per jaar Arnhem Zuid plaats. Voor alle culturen. Tolken zijn aanwezig in de Turkse, Marokkaanse en Afghaanse taal.
De theesalon is speciaal voor vrouwen die familiezorg geven. In deze theesalon ontmoet je andere mantelzorgers die zorgen voor iemand anders. Wat hier verteld wordt is vertrouwelijk en het is fijn om jou ervaringen te delen met vrouwen die hetzelfde meemaken. Er komen thema’s aan de orde zoals ontspanning, draaglast en draagkracht, zorgen voor jezelf en medische informatie. Afhankelijk waar behoefte aan is. Er is een Turks sprekende mantelzorgconsulent aanwezig waardoor de informatie ook in het Turks beschikbaar is. Uiteraard zijn andere culturen ook meer dan welkom.
Zie het activiteitenoverzicht voor de data dit jaar.
Welke mantelzorgpauze aanbod is cultuursensitief: Hoe zie ik dat?
Mantelzorgpauze op MVT Arnhem website met extra cultuursensitieve knop
Het onderdeel Mantelzorgpauze (=respijtzorg) is volledig geïntegreerd in de website van MVT Arnhem. Professionals kunnen nu snel alle mogelijkheden zien voor mantelzorgers om een momentje voor zichzelf te hebben en een ‘pauze’ in te lassen. Hierdoor kunnen mantelzorgers even afstand nemen, opladen en hun veerkracht behouden.
In dit korte filmpje wordt uitgelegd hoe de Mantelzorgpauze werkt. Bekijk ook ons themabulletin over Mantelzorgpauze.
Nieuw op deze website is de knop cultuursensitief! Hier kun je het aanbod bekijken van een mantelzorgpauze wat aanbod biedt passend bij de islamitische cultuur met bijvoorbeeld halal maaltijden en stilteruimtes voor het gebed. Of begeleiding in eigen taal.
Bekijk deze link Aanbod (mvtarnhem.nl) zodat jij zelf kunt kiezen wat het beste aansluit. Ook kun je via de mobiele telefoon het aanbod bekijken. Bekijk hier een aantal ervaringen en inspiratieverhalen.
Van welke verlofregelingen kan ik als werkende mantelzorger gebruik maken?
Als werkende mantelzorger kun je gebruikmaken van verschillende verlofregelingen.
Elke werknemer heeft recht op deze verloven, omdat het wettelijke regelingen zijn. Wel kunnen er in jouw cao afwijkende afspraken of voorwaarden staan. In dat geval gaat de cao boven de wettelijke regeling, ook als de cao nadeliger is. Vraag dit na bij je werkgever. Je kunt de cao en/of aanvullende afspraken inzien of opvragen bij de afdeling Personeelszaken.
Zie het filmpje: verlofregelingen
Voor wie kan ik zorgverlof krijgen?
Je kunt kortdurend - en langdurend zorgverlof krijgen voor mensen uit je omgeving die ziek of hulpbehoevend zijn.
Het gaat om:
Moet ik nog ergens aan denken als ik zorgverlof opneem?
Ik houd werk en privé liever gescheiden, is dat verstandig?
Dat is goed mogelijk. Maar wat als de privésituatie (negatieve) invloed heeft op je werk? Als de leidinggevende en collega’s weten van de thuissituatie, is er vaak meer begrip en flexibiliteit.
Tip: wacht niet tot de combinatie werk en zorg je teveel is. Maak de situatie op tijd bekend en bespreekbaar en zoek samen met je leidinggevende naar oplossingen.
Als ze weten dat ik mantelzorger ben, heeft dat vast negatieve gevolgen. Toch?
Een begrijpelijke angst in tijden van economische onzekerheid. Maar werkgevers en leidinggevenden waarderen medewerkers die openheid en verantwoordelijkheid tonen en belonen loyaliteit. Mantelzorgtaken geven je ook ervaring en expertise die anderen niet hebben. Benoem en benut die voor de toekomst.
Tip: Kom zelf met ideeën en toon je betrokkenheid en inzet voor een goede oplossing voor beide partijen.
Ik vertel het mijn collega’s liever niet, ze staan al onder druk. Dat is toch collegiaal?
Als team doe je het werk met elkaar en ben je er voor elkaar. Uit onderzoek blijkt dat 39% van de mantelzorgers denkt dat collega’s werk niet kunnen of willen overnemen versus 92% van de collega’s die zegt dit wel te kunnen en te willen. Probeer dus niet teveel in te vullen voor anderen, maar ga het gesprek aan.
Tip: Maak het bespreekbaar. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Ik bespreek het op mijn werk als ik het echt niet meer aan kan! Dat is toch vroeg genoeg?
Dit is de grootste valkuil van mantelzorgers. Als je wacht tot je zwaar- of overbelast bent, duurt het vaak een hele tijd voor je je weer fit voelt. Of je bent te laat. De stap van overbelast naar een burn-out is klein. Ook je collega’s en leidinggevende zien je liever fit op de werkvloer, dan ziek thuis.
Tips: Maak zorgtaken op tijd bespreekbaar. Als je een disbalans ervaart tussen werk en zorg, trek aan de bel!
Kan MVT mij helpen bij het bespreekbaar maken van mijn mantelzorgtaak op het werk?
Dat kan. Wij kunnen je helpen bij het inzichtelijk krijgen in wat je zou willen. Hoe de combinatie mantelzorg & werk voor jou het beste zou kunnen werken. Daar is overzicht & inzicht voor nodig. Via de methode ‘BordjeVol’ kun je dit krijgen.
Dit overzicht kun je meenemen naar het gesprek met je leidinggevende. Samen kun je dan bespreken wat mogelijk is.
Interesse in 'BordjeVol'? Maak een afspraak via [email protected]
Waar vind ik meer informatie over het combineren van Mantelzorg & Werk?
Ik wil graag wat meer vrije tijd, hoe regel ik dat?
Er zijn 2 mogelijkheden. Geef bij jouw werkgever aan dat je mantelzorger bent en maak gebruik van de mantelzorgregelingen zoals zorgverlof.
Maar je mag ook een mantelzorgpauze nemen. Ook als je niet overbelast bent, juist preventief mag dat! De zorg die jij geeft wordt dan overgenomen zodat jij even vrij bent. Dat kan op diverse manieren:
Thuis of intramuraal:
Hoe vraag je vervangende mantelzorg (respijt) aan bij de zorgverzekering?
Niet iedere zorgverzekering vergoed vervangende mantelzorg, maar als je als mantelzorger een aanvullende verzekering hebt bij de vermelde verzekeraars op de site, heb je kans dat het vergoed wordt.
Op de site van MVT staan de zorgverzekeraars, die vanuit de aanvullende verzekering vervangende mantelzorg (mantelzorgpauze) en/of de Mantelzorgmakelaar vergoeden. Klik op de link om te kijken of jouw zorgverzekering erbij staat: https://www.mvtarnhem.nl/mantelzorgpauze
Als jouw zorgverzekering erbij staat kun je die aanklikken en de vergoeding bekijken.
Staat jouw zorgverzekering er niet bij? Dan wordt er helaas geen mantelzorg vergoed. Het is te adviseren om in het nieuwe kalenderjaar over te stappen naar een zorgverzekeraar die wel vervangende mantelzorg vergoedt, zodat jij jouw welverdiende mantelzorgpauze kunt krijgen.
Overdragen van zorg hoe doe ik dat?
Het is niet makkelijk om de zorg uit handen te geven als iemand anders dit over neemt. Draag je als mantelzorger de zorg tijdelijk over aan een ander? Dan spelen er mogelijk vragen door je hoofd als "zal het wel goed gaan?" of "wat moet ik allemaal regelen?"
Op onze website vind je tips die je bij de overdracht kunnen helpen. Ook vind je daar handige checklist hoe dat te doen. https://www.mvtarnhem.nl/mantelzorgpauze-zorg-delen
Wanneer is het niet vanzelfsprekend dat ik blijf zorgen?
De zorg die jij geeft is belangrijk en fijn. Juist ook fijn dat een naaste van de zorgvrager dit doet omdat het vertrouwd is. Maar wat ook belangrijk is, is dat je de zorg volhoudt.
Wij willen heel graag voorkomen dat je het niet meer kunt volhouden. Daarom is er de mogelijkheid om een mantelzorgpauze in te lassen. Maar hoe weet je wanneer dat kan? Dat kan altijd!! Het is juist goed om tijdig de zorg te delen met anderen. Een mantelzorgpauze of met een moeilijk woord respijt wordt vergoed vanuit diverse mogelijkheden en hoeft jou en de zorgvrager niets te kosten. Wil je weten hoe dit werkt en wat de mogelijkheden zijn? Kijk dan op onze website: www.mvtarnhem.nl/mantelzorgpauze. Bij het tabblad aanbod kun je de mogelijkheden bekijken.
Merk je dat je lichaam veel spanning heeft? Heb je lichamelijke klachten, ben je negatief of ben je heel erg moe? Dan is belangrijk om naar de huisarts te gaan.
Heb je deze klachten niet? Ook dan is het verstandig om preventief een mantelzorgpauze te nemen. Zo houdt je de zorg langer vol en blijf je positief. Wij hebben ook een aantal testen om te bekijken in hoeverre je belast bent. Kijk maar op: https://www.mvtarnhem.nl/tools/3-minuten-check-mvt-arnhem of vul de checlist in: checklist-overbelasting.pdf (mvtarnhem.nl)
Wat is het professionele aanbod wat het wijkteam moet indiceren voor mantelzorgpauze?
Wanneer mag ik een mantelzorgpauze inzetten?
Omdat jij intensief voor iemand zorgt is het belangrijk dat je de zorg vol kunt houden. Een mantelzorgpauze mag altijd! Ook als je de zorg goed vol kunt houden. Het zorgt er juist voor dat je ook tijd voor jezelf hebt en oplaadt. Dat opladen is heel belangrijk!
Wat is een mantelzorgpauze (respijt)?
“Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk op een verantwoorde manier aan een ander over te dragen. Ze nemen tijd voor zichzelf om op adem te komen, uit te rusten en nieuwe energie op te doen. Hierdoor kunnen zij de zorg beter volhouden en wordt overbelasting voorkomen.
Het overdragen van de zorgtaken kan zowel thuis als buitenshuis worden verzorgd. Deze opvang kan uitgevoerd worden door een beroepskracht, het netwerk van de zorgvrager of mantelzorger of door een vrijwilliger. Dit kan incidenteel of structureel zijn, afhankelijk van de complexiteit en benodigde flexibiliteit van de zorg. Ook kan het gaan om een gezamenlijke vakantie van de mantelzorger en de persoon die de mantelzorg ontvangt, waarbij de zorg wordt overgenomen door een zorgaanbieder”.
Kortom respijtzorg is het overnemen van de mantelzorgtaken door vervangende zorg.
Door het vaststellen van deze definitie wordt ook duidelijk wat wel en niet valt onder respijtzorg.
Preventief versus curatief
De website mantelzorgpauze.nl laat het respijtaanbod in en rondom Arnhem zien. Voor jou als professional is het fijn om mantelzorgers te vertellen dat ze juist gebruik mogen maken van respijt om zo de zorg voor hun naaste lang en met voldoende energie vol te houden. Dat is het preventief inzetten van respijt.
Jij als professional komt mantelzorgers tegen en kunt het verschil maken door hen te attenderen op de mogelijkheden van respijt. Je kunt ook de mogelijkheden aangeven, door aan te geven dat er meer mogelijk is dan zijzelf denken. Jij als professional kunt dus invloed hebben in het volhouden van de zorg die de mantelzorgers in Arnhem geven.
Uiteraard zul je als professional ook mantelzorgers tegen komen die behoorlijk overbelast zijn. Voor hen geldt uiteraard dat het slim en zelfs noodzakelijk is om respijt in te zetten. Dat noemen we curatief inzetten, maar het mooiste is als dit voorkomen kan worden.
Heb je als mantelzorger vragen over de inzet van respijt of heb jij als professional extra vragen en wil je ons laten meedenken? Dan doen wij dat als MVT Arnhem graag. We proberen dan op te kijken wat passend is. Je kunt ons daarvoor bellen op T. 026-3703540 of je vraag mailen naar [email protected]
Heb je behoefte aan een helpende hand, praktische ondersteuning of een luisterend oor?
Inwoners van Arnhem kunnen een beroep doen op onze Vrijwillige Thuishulp. Deze hulp wordt geboden door vrijwilligers; mensen die graag iets voor een ander betekenen. Hulp die wij bieden is: hulp in de tuin, kleine klussen in huis, tijdelijke boodschappenservice, telefoon- en computerondersteuning.
Voor andere vragen kun je contact opnemen met VoorelkaarinArnhem. Dit is een vrijwilligersorganisatie. Zij pakken vragen op die je bijvoorbeeld ook aan buurman/-vrouw zou stellen. Denk bijvoorbeeld aan even een boodschap doen, een klein klusje uitvoeren, de hond uitlaten of een praatje maken.
Een vrijwilliger kan bij je naaste zijn als jij gaat sporten of winkelen. Er is veel mogelijk en je kunt vaak je vraag exact formuleren, zodat je de juiste vrijwilliger vindt bij jouw vraag.
Kijk op de site om te zien wat er mogelijk is: voorelkaarinarnhem.nl
Wat doet VT allemaal?
De meeste mensen redden zich aardig. Maar iedereen heeft wel eens een moment of periode dat een helpende hand of een arm om de schouder zeer welkom is. Veel mensen kunnen dan terecht bij familie of buren, maar als je weinig mensen kent in je directe omgeving wordt het lastig. Inwoners van Arnhem kunnen in dat geval een beroep doen op Vrijwillige Thuishulp Arnhem. Deze hulp wordt gegeven door vrijwilligers; mensen die graag iets voor een ander betekenen.
Vrijwillige hulp is bestemd voor jou als mantelzorger, juist omdat jij al genoeg te doen hebt in jouw zorg voor jouw naaste. Maar ook voor mensen met een hulpvraag die ze zelf niet op kunnen lossen. Dit kan het gevolg zijn van een beperking, een klein sociaal netwerk en een smalle beurs. Mocht u niet in aanmerking komen dan verwijzen wij naar deze online hulpgids.
Je kunt in veel verschillende situaties een beroep doen op Vrijwillige Thuishulp. Bijvoorbeeld:
Voor alle klussen geldt een maximum van 4 uur.
Wat doet VT niet?
Mag ik als mantelzorger ook een vraag stellen voor de inzet van de vrijwillige thuishulp?
Vrijwillige hulp is bestemd voor jou als mantelzorger, juist omdat jij al genoeg te doen hebt in jouw zorg voor jouw naaste. Maar ook voor mensen met een hulpvraag die ze zelf niet op kunnen lossen. Dit kan het gevolg zijn van een beperking, een klein sociaal netwerk en een smalle beurs. Mocht u niet in aanmerking komen dan verwijzen wij naar deze online hulpgids.
Je kunt in veel verschillende situaties een beroep doen op Vrijwillige Thuishulp. Bijvoorbeeld:
Waar kan ik nog meer terecht met mijn vragen?
Alle hulpvragen die niet bij MVT ingediend kunnen worden kun je vragen aan voorelkaarinarnhem. Zij weten waar alle andere hulp te vinden is. Bellen kan op werkdagen op nr. 026-3127702 Kijk hiervoor ook op https://www.voorelkaarinarnhem.nl/
Bekijk hier de flyer van VEIA.