•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Mantelzorg & regelgeving

Als mantelzorger heb je ook te maken met wet en regelgeving. Hierbij is er verschil tussen landelijke wetten en regelgeving en lokale regelgeving.

Op de site van Mantelzorg.NL kun je alle landelijke informatie vinden. Bijvoorbeeld over: Wetten zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)
Geldzaken zoals het Persoonsgebonde budget (Pgb) of regelingen rondom mantelzorg en werk.

Over lokale regelingen in Arnhem kun je alle informatie vinden op de site van de gemeente. Hier lees je meer over:

  • Mantelzorgvergunning: een regeling waarbij ontvangers van mantelzorg 500 extra parkeeruren krijgen bovenop hun bezoekersvergunning. Ook voor mantelzorgers die geen parkeervergunning hebben kijkt de afdeling parkeerbeheer of de extra uren toegekend kunnen worden.
  • Mantelzorgcompliment: een jaarlijkse waardering van de gemeente Arnhem voor mantelzorgers
  • Verzekering voor mantelzorgers: een verzekering voor schade en ongevallen tijdens jouw werk als vrijwilliger of mantelzorger
  • Mantelzorgwoning: Wil jij meer weten over een mantelzorgwoning bij jouw huis? Kijk dan op de website van mantelzorgnl. Je kunt mantelzorgNL dagelijks bellen op de mantelzorg lijn op telefoonnummer 030-7606055.
    Voor de aanvraag van het bijbouwen van een mantelzorgwoning kun je contact opnemen met het wijkteam (WMO). Wil je een afspraak? Bel dan met 088-2260000 of je kunt hier klikken om jouw wijk aan te klikken en een afspraak te maken of bij het spreekuur in de wijk binnen te lopen. Informatie over de vergunning en hoe dat werkt voor een mantelzorgwoning vindt je via deze link. Huur je een woning via de woningcorporatie. Neem dan eerst contact met hen op. Zij kunnen jou helpen met de aanvraag.
  • Mantelzorgurgentie: Is de reisafstand tussen jou en je mantelzorger een probleem? In bijzondere gevallen kun je met een mantelzorgurgentie voorrang krijgen op een huis in de buurt. Er moet dan wel sprake zijn van minimaal tien uur per week mantelzorg, met de verwachting dat de mantelzorg minimaal één jaar duurt. Neem voor het aanvragen van een mantelzorgurgentie contact op met het wijkteam. In Arnhem moet een aanvraag mantelzorgurgentie worden aangevraagd bij het wijkteam. Voor de aanvraag van de urgentie kun je een mail sturen naar [email protected] Zij komen dan op huisbezoek en zullen de vraag verkennen en de vraag toetsen of het voldoet aan de richtlijnen of een verdere aanvraag doen zin heeft. Als de wijkcoach meent dat een aanvraag doen passend is, dan vult hij/zij samen met mantelzorger en mantelzorg-ontvanger het “Mantelzorgplan tbv mantelzorgurgentie” in. Dit mantelzorgplan wordt gemaild naar het expertiseteam [email protected] . Het expertiseteam beoordeelt de aanvraag aan de hand van de informatie en zorgt voor een toekenning dan wel afwijzing van de mantelzorgurgentie.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Het vinden van de juiste regels of regelingen die passen bij jouw specifieke situatie kan enorm lastig zijn.
Daarom kun je in Arnhem terecht bij verschillende organisaties om je hierbij te helpen.

  • De wijkcoach is vaak je eerste aanspreekpunt. Hij of zij kan je ook helpen met het aanvragen van voorzieningen.
  • De cliëntondersteuner is een persoon die naast je komt staan en je kan helpen bij het vinden van de juiste weg. Deze kan ook ondersteunen in de gesprekken met je wijkcoach. Goed om te weten, de clientondersteuner van Zorgbelang is gratis en onafhankelijk!
  • Een mantelzorgmakelaar kan je ondersteunen bij de regelgeving, maar bijvoorbeeld ook in gesprekken met een arts. De ondersteuning van een mantelzorgmakelaar is neit gratis, maar vaak voor een deel vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Op onze website vind je een actueel overzicht per verzekering.
  • Een mantelzorgpauze geeft jou als mantelzorger de mogelijkheid jouw zorgtaken tijdelijk op een verantwoorde manier aan een ander over te dragen. Op onze website lees je meer over het aanbod en hoe je dit kunt aanvragen. 
  • De regelhulp van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, helpt je bij vragen over de zorgwetten.
  • En natuurlijk kun je ook altijd je vraag stellen aan MVT Arnhem!

Een overzicht van andere handige organisaties vind je op deze pagina!