•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Mantelzorg & Dementie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Het is een ingewikkelde en ingrijpende ziekte die veel vragen oproept. Vaak duurt het een tijdje voordat de vergeetachtigheid die mensen aanvankelijk voor lief namen dementie blijkt te zijn.

Als de afhankelijkheid van iemand met dementie toeneemt, wordt zijn of haar partner, zoon, dochter, familielid, buurvrouw, buurman gaandeweg ook mantelzorger. In eerste instantie merk je dat als mantelzorger misschien niet eens. Maar er komt een moment dat je duidelijk meer moet doen voor de ander dan je gewend bent. Je helpt bijvoorbeeld bij het aankleden, koken, de weg vinden of het nakomen van afspraken.
In de praktijk wachten mantelzorgers vaak te lang voor ze hulp inschakelen. Te veel zorgtaken en rusteloze nachten schaden ook de gezondheid van de mantelzorger zelf.

In Arnhem is in 2019 het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken (NDAO) opgericht. Hierin werken diverse organisaties, waaronder MVT Arnhem, intensief samen om zowel de mantelzorger, de zorgvrager én de zorgprofessional te ondersteunen. De website van het NDAO is dé informatiebron voor iedereen die iets wil weten of wil regelen m.b.t. begeleiding of ondersteunen bij dementie. Heb je vragen rondom dementie en mantelzorg, dan kun je natuurlijk ook bij MVT Arnhem terecht! 

Op deze website staat sinds kort een digitaal overzicht waarin helder is weergegeven welke ondersteuningsmogelijkheden er op het gebied van dementie in Arnhem zijn.


Daarnaast is er een prachtige informatieve website gemaakt voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie: https://www.pharos.nl/zorg-jij-voor-iemand-met-dementie/

Bij Stichting Alzheimer Nederland kun je folders opvragen over verschillende thema’s tav dementie: Is het dementie? Geheugentest brochure. Diagnose en nu? Leven met dementie. 100 activiteiten. Regelen bij dementie. Thuiswonen met dementie. Wet zorg en dwang. Dementie op jonge leeftijd. Regelen bij dementie. Als thuiswonen niet meer gaat. Verlies en afscheid. Nalaten.

Zie: Brochures en informatie Alzheimer Nederland

Aanbod MVT

MVT Arnhem heeft jou als mantelzorger voor iemand met dementie het volgende te bieden:

  • Jaarlijks organiseren wij de training ‘Zorgen voor een ander, begint bij jezelf’. Een training waarin je als mantelzorger leert om de balans tussen jouw draaglast en draagkracht te (her)vinden.
  • De training ‘Nieuwe Herinneringen’: Hoe blijf je in contact met degene die dementie heeft zodat je met plezier en voldoening kunt blijven zorgen?

Deze trainingen en andere activiteiten vind je in onze activiteitenkalender.

Voor professionals is er de Digitale community voor zorgprofessionals - Dementiezorg is netwerkzorg.
Goede ondersteuning van mantelzorgers en zorgvragers vraagt om een effectieve samenwerking. Contact en uitwisseling tussen de verschillende zorgprofessionals is daarom essentieel. Daarvoor heeft MVT een speciaal digitaal platform gecreëerd voor zorgprofessionals in Arnhem. Hier wordt in een besloten omgeving informatie en ervaring gedeeld. Ben jij wijkcoach, case manager dementie, wijkverpleegkundige, praktijkondersteuner van de huisarts, ergotherapeut of een andere zorgprofessional werkzaam in de dementiezorg? Dan ben je van harte welkom bij deze community

Tips & links

Er is heel veel informatie op internet te vinden over dementie. Dit is onze top 4. Voor andere informatie kun je kijken bij de website van het NDAO

  • Film ‘Dilemma’s bij dementie: in gesprek met mantelzorgers’
    Waar kun je als mantelzorger mee te maken krijgen als je naaste dementie heeft en hoe kun je daarmee omgaan.
  • Checklist: weet wat je wanneer moet regelen bij dementie.
    Een checklist waarin per fase van de dementie uitgelegd wordt wanneer je wat moeten regelen. Hoewel het voor iedereen anders is en anders verloopt, kun je als mantelzorger aan deze lijst wel houvast hebben.
  • Routekaart dementieproces voor naasten en mantelzorgers
    Routekaart die alle processen laat zien die je als naaste of mantelzorger doorloopt vanaf het moment dat iemand in de gaten krijgt dat er iets niet klopt.
  • Gids Zorg in de laatste levensfase voor mensen met dementie
    Zorgen voor je naasten met dementie betekent ook op tijd samen stilstaan bij het verloop van de ziekte. Wat kan er aan de orde komen en moet besproken en geregeld worden voordat degene met dementie het vermogen verliest om zelf aan te geven wat hij of zij wil? Zodat kwaliteit van leven voorop blijft staat. Deze gids geeft je hiervoor handvatten.

Zorg goed voor jezelf!

Als mantelzorger kan er veel van je gevraagd worden. Dan is het belangrijk dat je zelf goed in je vel blijft zitten én weten wat er speelt. Goed zorgen voor een ander, begint immers bij goed zorgen voor jezelf. Deze informatie helpt je daarbij.

  • MantelzorgBalans: Een digitaal platform met handige oefeningen en nuttige informatie om balans in je leven te krijgen of te behouden: Mantelzorg Balans
  • Ben je een werkende mantelzorger, dus heb je naast je mantelzorgtaak nog een (betaalde) baan? Kijk dan eens op de MantelzorgPower: M-Power (mantelzorgpower.nl)
  • Weet jij niet hoe je iemand met dementie een helpende hand toesteekt? Neem deel aan de training van het NDAO: https://www.netwerkdementiearnhemeo.nl/trainingen/ En zegt dit voort! Hoe meer mensen getraind zijn, hoe plezieriger en veiliger het voor mensen met dementie in Arnhem wordt. Jij wilt toch ook dat jouw dierbare met dementie zo lang als mogelijk kan blijven meedoen in de samenleving. Dus, maak je omgeving attent op deze gratis training!
  • Leven met dementie gaat beter wanneer de omgeving het begrijpt. De online cursus Dichter bij dementie richt zich op het begrijpen van het gedrag van mensen met dementie. Waarom gedragen zij zich zoals ze dat doen? In de online cursus leer je dit beter te begrijpen en krijg je praktische omgangstips: https://dichterbijdementie.nl/
  • Hoe hou je goed contact met degene met dementie? En hoe kun je omgaan met de dillema’s die je tegenkomt? Drie mantelzorgers vertellen hun persoonlijke verhaal en geven waardevolle tips hoe zij hun mantelzorgrol naar tevredenheid blijven doen: https://www.youtube.com/watch?v=pHXVK0wHUtE
  • Iemand met dementie kan ander gedrag gaan vertonen als achterdocht, agressie, lusteloosheid, verbloemen, onrust in de nacht. Waardoor komt dat en hoe kun je daar mee omgaan? Hier vind je video's en e-learnings over verschillende vormen van gedrag. Online training: Omgaan met veranderend gedrag | Dementie.nl
  • Elke fase van dementie zorgt voor nieuwe vragen. De e-mailreeks van St. Alzheimer helpt je verder in je rol als mantelzorger. Meld je aan via: alzheimer-nederland.nl
  • Zorgtechnologie wordt steeds belangrijker. Wat er allemaal is en waar het voor dient vind je op deze site van Vilans

Kijk en luistertips

  • De documentaire 'Kind van dementie' neemt je mee in het hartverscheurende leven van zeven dappere jongeren die te maken krijgen met een ouder met dementie op jonge leeftijd. Hun verhalen zijn rauw en ongefilterd, maar ook doordrenkt met liefde en ongelooflijke kracht. Het biedt een intieme kijk in de dagelijkse strijd en het emotionele gewicht dat deze jongeren moeten dragen. We zien hoe deze jongeren worstelen met het gebrek aan kennis, begeleiding en ondersteuning. Het geeft een stem aan degenen die ongehoord blijven.

Nieuwsbrief dementie

Voor het thema dementie hebben we een speciale editie van onze nieuwsbrief uitgebracht met ervaringsverhalen en handige tips.
Deze kun je downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.



Overzicht mantelzorgondersteuning dementie in Arnhem voor professionals

Op de website van het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken (NDAO) staat sinds kort een digitaal overzicht waarin helder is weergegeven welke ondersteuningsmogelijkheden er op het gebied van dementie in Arnhem zijn.

Vragen over het geheugen en dementie? 

Sinds een aantal jaren is de website van het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken (www.ndao.nl) de online vraagbaak over dementiezorg in Arnhem e.o.