•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Ik ben een welzijnsprofessional

Werk je in een welzijnsorganisatie? Dan heb je regelmatig te maken met mantelzorgers. Een goede samenwerking is essentieel. Hoe kun je daarvoor zorgen?

Wie zijn mantelzorgers?

Mantelzorgers kunnen partners, familieleden of vrienden zijn. Meestal kennen zij de zorgvrager goed. Zij weten welke impact de ziekte of beperking op hem of haar heeft. Ook weten ze hoe de cliënt was voor het ziekteproces en kennen zij de context van de eigen omgeving. Daarmee zijn mantelzorgers voor jou als verpleegkundige, verzorgende of helpende van grote waarde. Je kunt hun ervaring en kennis gebruiken om je zorg en begeleiding goed af te stemmen op de zorgvrager. Zijn er knelpunten, dan weten mantelzorgers soms direct waar dat aan ligt. Dit helpt je om die knelpunten op te lossen.

Het is belangrijk om met mantelzorgers in gesprek te gaan, naar hen te luisteren en ook je eigen inzichten met hen te delen. In de dagelijkse hectiek is dat soms lastig, maar het levert alle partijen veel op. Bovendien is goede informatie een voorwaarde voor een goede samenwerking.

Handige tools voor professionals

Op deze pagina vind je een aantal handige tools voor professionals en wij bieden professionals ook kennis aan in de vorm van webinars of voorlichtingsfilmpjes. Wil j meer weten kijk dan ook naar onze activiteitenkalender voor professionals.

We hebben een informatieve voorlichtingsfilm voor jou gemaakt over het nemen van een mantelzorgpauze of respijt. Hier kun je deze film downloaden en bekijken op youtube.

 

Tools om inzicht te krijgen

Er zijn verschillende tools om te verkennen hoe de balans tussen draagkracht en draaglast er bij de mantelzorger uitziet.
De 3 minuten check en BordjeVol kan de mantelzorger, eventueel met ondersteuning, zelf uitvoeren.
Het EDIZ (Ervaren Druk Informele Zorg) en de Mantelscan zijn tools die jij als professional samen met de mantelzorger kunt inzetten.