Het ondersteunen van mantelzorgers begint bij bewustwording en inzicht krijgen in hun draaglast en draagkracht.
Allemaal vragen waarvan de antwoorden veel inzicht geven. Het helpt de mantelzorger om de eigen zorgrol het best passend te maken. Hierdoor kan de mantelzorger beter, langer en met meer plezier zijn of haar rol invullen. Inzicht, inspiratie en activatie, daar draait het om.
Om de beste zorg te leveren, is samenwerken met familie en vrienden van de zorgvrager essentieel. Zij kennen de zorgvrager goed en zijn daarmee van grote waarde. Het is dus belangrijk om met mantelzorgers in gesprek te gaan. Een goede samenwerking staat of valt met goede communicatie. Hieronder staan 8 praktische tips voor de samenwerking met mantelzorgers.
De Nationale Raad voor de Volksgezondheid definieert mantelzorg als volgt: ‘Mantelzorg is zorg die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt gegeven aan een hulpbehoevende, door één of meerdere leden van diens directe omgeving, waarbij de zorgverlening direct voortvloeit uit de sociale relatie.’ Mantelzorg kan allerlei vormen van zorg/hulp omvatten, zoals huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, emotionele steun en toezicht.
In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning, versterking en waardering van haar mantelzorgers.
Mantelzorgondersteuning is een algemene, vrij toegankelijk basisvoorziening. De geboden ondersteuning aan mantelzorgers zorgt ervoor dat de (kwetsbare) naasten voor wie zij zorgen, prettig kunnen leven, langer thuis kunnen wonen en mee kunnen blijven doen aan de samenleving.
De gemeente Arnhem hanteert voor een aantal onderdelen van de mantelzorgondersteuning, zoals het mantelzorgcompliment, een drempel. Als iemand langdurig (langer dan 3 maanden) en intensief (meer dan 8 uur per week) onbetaald zorgt voor een naaste die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. kan de mantelzorger van deze aanvullende ondersteuning gebruik maken.