•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Mantelzorg & Werk

Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Dan ben je niet de enige: één op de vier werknemers doet dit. Het combineren van werk en zorgen is iets om goed bij stil te staan. Het hoeft niet per se sneller tot overbelasting te leiden. In sommige situatie leidt het verzetten van de aandacht op het werk juist tot het langer volhouden van de zorg. Daartegenover staat dat 10% van de mantelzorgers (tijdelijk) minder is gaan werken of met werken is gestopt om de zorg te kunnen geven die van hen gevraagd wordt.


Of mantelzorg en een betaalde baan te combineren zijn, hangt af van verschillende factoren. Wat is het ziektebeeld van degene die je verzorgt? Is er sprake van een stabiele situatie en is de zorg te plannen? Of betreft het een (psychische) ziekte met een grillig verloop, of een progressieve ziekte waardoor de zorg steeds intensiever wordt? Daarnaast is het soort werk belangrijk: kun je jouw werk zelf indelen of is je aanwezigheid op bepaalde tijdstippen cruciaal (denk aan banen in onderwijs, zorg of detailhandel)?
Het meeste baat heb je als mantelzorger bij flexibele werktijden. Eén op de zeven mantelzorgers heeft hierover daadwerkelijk afspraken met de leidinggevende gemaakt, bijvoorbeeld over werktijden, meer vrij nemen of vaker thuiswerken. Daarnaast heb je baat bij begrip van je leidinggevende. Ruim de helft van de werkende mantelzorgers informeert de leidinggevende over het geven van mantelzorg.

5 valkuilen

Sta eens stil bij deze vijf valkuilen en leer van de mantelzorgers die je zijn voor gegaan.

  1. Ik houd werk en privé liever gescheiden
    Dat is goed mogelijk. Maar wat als de privésituatie (negatieve) invloed heeft op je werk? Als de leidinggevende en collega’s weten van de thuissituatie, is er vaak meer begrip en flexibiliteit.
    Tip: wacht niet tot de combinatie werk en zorg je teveel is. Maak de situatie op tijd bekend en bespreekbaar en zoek samen met je leidinggevende naar oplossingen.
  2. Mijn collega’s staan al onder druk, ik wil hen niet nog meer belasten
    Als team doe je het werk met elkaar en ben je er voor elkaar. Uit onderzoek blijkt dat 39% van de mantelzorgers denkt dat collega’s werk niet kunnen of willen overnemen versus 92% van de collega’s die zegt dit wel te kunnen en te willen. Probeer dus niet teveel in te vullen voor anderen, maar ga het gesprek aan.
    Tip: Maak het bespreekbaar. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
  3. Ik kan zowel mijn werk als mijn zorgtaken het beste zelf doen.
    Mantelzorgtaken komen vaak bovenop alle andere activiteiten zoals werk, gezinsleven, sociale contacten, hobby’s etc. Voor je het weet is de ruimte in je agenda opgeslokt en is er weinig tot geen tijd voor jezelf. Daarbij komt dat ‘nee zeggen’ en ‘grenzen bepalen’ niet altijd meevalt. Toch zijn dit belangrijke voorwaarden om de zorgtaken vol te kunnen houden.
    Tip: Zorg dat iemand anders de zorgtaken af en toe over kan nemen. Doe de dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dat is beter voor jou en voor de persoon voor wie je zorgt.
  4. Ik maak het wel bespreekbaar als ik het echt niet meer aankan!
    Dit is de grootste valkuil van mantelzorgers. Als je wacht tot je zwaar- of overbelast bent, duurt het vaak een hele tijd voor je je weer fit voelt. Of je bent te laat. De stap van overbelast naar een burn-out is klein. Ook je collega’s en leidinggevende zien je liever fit op de werkvloer, dan ziek thuis.
    Tips: Maak zorgtaken op tijd bespreekbaar. Als je een disbalans ervaart tussen werk en zorg, trek aan de bel!
  5. Als ze weten dat ik mantelzorger ben, heeft dat negatieve gevolgen
    Een begrijpelijke angst in tijden van economische onzekerheid. Maar werkgevers en leidinggevenden waarderen medewerkers die openheid en verantwoordelijkheid tonen en belonen loyaliteit. Mantelzorgtaken geven je ook ervaring en expertise die anderen niet hebben. Benoem en benut die voor de toekomst
    Tip: Kom zelf met ideeën en toon je betrokkenheid en inzet voor een goede oplossing voor beide partijen.

Dus: bespreek jouw mantelzorgerschap. Mantelzorg hoef je niet alleen te doen!
(bron: Werk & Mantelzorg)

Aanbod MVT

Het combineren van een baan met intensieve zorg voor familieleden of vrienden kan een behoorlijke puzzel zijn. MVT Arnhem ondersteunt jou als mantelzorger hier graag bij. We informeren je over de wettelijke mogelijkheden van zorgverlof en verkennen samen met jou welke ondersteuning het beste bij jou past. Dat is altijd maatwerk. Een tool die we hiervoor inzetten is BordjeVol. Een methode waarmee je op een speelse manier inzicht krijgt in de balans tussen jouw draagkracht en draaglast. Daarnaast kunnen we bespreken op welke manier je jouw situatie kunt aankaarten bij je werkgever. 

Top 3 (online) informatiebronnen

  • MantelzorgNL: dé infobron voor mantelzorgers. Ook over het combineren van mantelzorg met werk hebben ze veel informatie. 
    Daarnaast geven ze een handig zakboek uit met 62 pagina’s informatie over regelgeving en de mogelijkheden om de combinatie van werk & mantelzorg gemakkelijker te maken. Ook tref je informatie aan over hoe je in gesprek kunt gaan met je leidinggevende en tips om goed in balans te blijven.
  • Een site met veel informatie over de combinatie Mantelzorg & Werk is ‘M-Power, maakt sterk in werk en mantelzorg’. In de kennisbank staat informatie over: wettelijke maatregelen, maatwerkoplossingen, geldzaken, tips over het in gesprek gaan met je leidinggevende & veel gestelde vragen van andere mantelzorgers.
  • Vind je het lastig om mantelzorg te combineren met werk en vrije tijd, dan is de gratis zelfhulpcursus ‘Werk en Mantelzorg’ van het Coronel Instituut voor Arbeid en gezondheid wellicht iets voor jou.

Wettelijke regelingen & financieel

Als werkende mantelzorger kun je gebruikmaken van verschillende verlofregelingen: calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend verlof. Elke werknemer heeft recht op deze verlofregelingen, omdat het wettelijke regelingen zijn. Wel kunnen er in jouw cao afwijkende afspraken of voorwaarden staan. Dan gaat de cao boven de wettelijke regeling, ook als de cao nadeliger is. Vraag dit na bij je werkgever. Je kunt de cao en/of aanvullende afspraken inzien of opvragen bij de afdeling Personeelszaken. De wettelijke verlofregelingen vind je hier: Verlofregelingen voor mantelzorgers - MantelzorgNL

Welke mogelijkheden biedt flexibel werken? Aanpassing werktijden | Mantelzorg | Regelhulp - Ministerie van VWS
Wat kost minder gaan werken jou? WerkZorgBerekenaar - Nibud 

 

Contact met je werkgever: ja of nee? 

De combinatie werk en mantelzorg is iets om trots op te zijn. Toch kan het zijn dat je er op je werk liever niet over praat. Omdat je bang bent voor nadelige gevolgen. Of je wilt werk en privé gescheiden houden. Maar als je jouw situatie wél bespreekt met je leidinggevende en je collega’s, dan zorgt dat voor aandacht en begrip. Daarmee vergroot je de kans dat je hulp krijgt als het nodig is. Dus doen!  

Deze informatie helpt je bij het bespreekbaar maken: 

Informatie die je verder helpt   

Bij het combineren van zorgen & werken komt veel om de hoek kijken. Deze links geven je toegang tot informatie die daarbij van pas komt: 


Interviews met mantelzorgers:
 

Inzicht in jouw mantelzorgerschap 

Wie ben je als mantelzorger? Waar zit je kracht of je valkuil? Hoe kun je er het beste mee omgaan? Belangrijke vragen waarvan de antwoorden je kunnen helpen om een goede balans te vinden tussen zorgen & werken en niet overbelast te raken.  

Wil je hierin graag gespiegeld worden, mail dan naar [email protected] 

Goed zorgen voor een ander begint bij goed zorgen voor jezelf 

Goed zorgen voor een ander begint bij goed zorgen voor jezelf! Bekijk onze 5 tips in onze flyer

Mantelzorgen is mooi, maar kan ook zwaar zijn. Even op adem komen om jouw accu op te laden is cruciaal voor het verrichten van de zorgtaken voor jouw dierbare.  Mantelzorgpauze.nl helpt je hierbij. Op onze website vind je informatie over de mogelijkheden om de zorg tijdelijk over te dragen via het nemen van een Mantelzorgpauze (Respijt)  

Luisterend oor, advies en ondersteuning 

Als werkende mantelzorger hoef je er niet alleen voor te staan. Deze organisaties en personen staan voor je klaar:  

  • MVT Arnhem, sparringpartner van de Arnhemse Mantelzorger. Voor informatie, advies of een luisterend oor kun je ons bereiken van maandag – vrijdag van 09.00 – 12.00 uur via 026 – 370 35 40. Of stuur een mail naar [email protected]. Op onze website www.mvtarnhem.nl vind je veel informatie en ook activiteiten die we voor mantelzorgers in Arnhem organiseren.  

Wil je goed op de hoogte blijven van mantelzorgondersteuning, meld je dan aan bij MVT Arnhem en ontvang regelmatig onze digitale nieuwsbrief. Aanmelden kan via: https://www.mvtarnhem.nl/meld-je-aan-als-mantelzorger 

 






Lees hier de interviews met werkende mantelzorgers

Rubina

Marieke