•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Wat is "Persoonsgebonden Budget (PGB)?

Wat is Persoons gebonden Budget (PGB)

Zowel voor zorgvragers in jeugdwet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en Wet Langdurige Zorg (WLZ) kan PGB interessant zijn. Als je zorgvrager zorg nodig heeft is het altijd makkelijker om gebruik te maken van zorg in natura (ZIN). Dat betekent dat je gebruik maakt van de zorg die is ingekocht voor Jeugdwet, WMO en Wlz. Maar soms zijn er situaties waarin PGB handiger is. Dan moet je denken aan situaties waarin je zorgvrager de situatie meer in eigen hand wil houden. Bijvoorbeeld iemand die een lichamelijke handicap heeft en ‘s ochtends gewassen of gedoucht moet worden, maar ook een baan heeft waardoor hij of zij op tijd ergens moet zijn. Als je dan gebruik maakt van het ingekochte aanbod en deze komen een half uur later dan kun je je werkafspraken niet nakomen. Het kan dan handig zijn om PGB aan te vragen. PGB zet je dus in als je als zorgvrager zelf de regie wil over wie helpt en hoe laat. Ook in situaties waar de mantelzorger ook werkt en de hulp dus niet ‘s ochtends kan bieden. Denk aan bv mensen die werken in het onderwijs en op tijd op school moeten zijn voordat de leerlingen binnen komen.

Wanneer maak je er gebruik van?

Het is slim om een PGB pas aan te vragen als je al iemand hebt die de zorg wil en kan geven. Je kunt dan denken aan professionele hulp, iemand die jij kent en vertrouwt of een familielid die tijd heeft om jou te helpen. Maar een PGB vraag je pas aan als je ook al iemand hebt gevonden die de zorg wil verlenen. Als je iemand hebt gevonden die PGB wil verlenen, dan is het belangrijk te weten dat deze persoon geen pensioen opbouwt of premie afdraagt aan het UWV. Toch kan het aantrekkelijk zijn voor iemand om via PGB zorg te verlenen.

Wat moet je kunnen?

De administratie rondom een PGB is een behoorlijke klus. Dat vraagt flink wat van de zorgvrager en de mantelzorger. Ook dat is een reden om bij voorkeur zorg in natura in te kopen. Dus de gecontracteerde aanbieders die Jeugdwet, WMO en Wlz hebben ingekocht.

Hoe vraag je het aan?

  • Wil je een pgb aanvragen voor hulp via de Zorgverzekeringswet (Zvw)? Dan dien je een aanvraag in bij je eigen zorgverzekeraar.
  • Vraag je Jeugdwet of WMO aan, dan kun je terecht bij het wijkteam. Bel 088-2260000 of ga naar de website van het wijkteam.
  • Vraag je PGB aan via de Wlz, dan kun je terecht bij het zorgkantoor. Bel het regionale zorgkantoor op 088 222 42 42 (op werkdagen van 8.30 tot 17.00) of ga bekijk jouw regionale zorgkantoor op de website van Menzis Zorgkantoor.

Hulp nodig?
Kom je er niet uit? Dan heb je recht op hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Die kan je helpen bij je aanvraag. Je kunt de administratie ook uitbesteden aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zorg via de Zorgverzekeringswet (Zvw) valt binnen het basispakket van de zorgverzekering. Voor deze zorg kan een eigen risico gelden. Dat betekent dat je de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf betaalt. Daarboven betaalt de zorgverzekeraar de kosten. Voor een pgb vanuit de Zvw betaal je geen eigen risico. Ieder jaar wordt er een pgb-zorgvergelijker gemaakt Daarin staat hoe de verschillende zorgverzekeraars omgaan met het pgb. Ook vind je daarin bijvoorbeeld de maximum uurtarieven.

Lid worden van Per Saldo

Wat ook goed is om te weten, is dat je met het PGB budget een vrij te besteden bedrag hebt. Per saldo is een organisatie die alles weet over PGB en de regelingen die er zijn. Je kunt lid worden van Per Saldo en dit mag je betalen van het vrij te besteden PGB budget. Je hebt een basis lidmaatschap en een plus lidmaatschap. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de cursussen die zij geven. Op www.pgb.nl vind je alle informatie hierover en ook hoe je lid kunt worden. Daarnaast kun je Per Saldo bellen op 0900-7424857 als je een vraag hebt over PGB. Voor leden is dit gratis. Voor niet leden betaal je 0,20 cent per minuut. Per Saldo weet alles over PGB en kan ook helpen als je vragen hebt over de administratie & PGB. Heb je vragen? Bel gerust met Per Saldo!

Naar het overzicht
  • Home
  • Nieuws
  • Wat is "Persoonsgebonden Budget (PGB)?