•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

MantelzorgOndersteuningsLadder – Arnhem

MOL Arnhem

Stap 1: stimuleer mantelzorgers om hun immuunsysteem op peil te houden.

Vertel hen dat het juist nu extra belangrijk is om:

  • gezond te eten
  • voldoende te slapen
  • voldoende te bewegen (gym op tv: NPO 2, 09.16 uur, ommetje in de buurt)
  • te ontspannen (af en toe eigen tijd pakken / oplaadmomentjes creëren)

Stap 2: benadruk bij mantelzorgers dat ze actief contact houden met jou als zorgprofessional.

Overtuig de mantelzorger dat het belangrijk is tijdig aan de bel te trekken wanneer het zwaar wordt. Men moet zich realiseren dat het juist nu niet handig is om te wachten totdat het echt niet meer gaat. Tijdig opschalen van de zorg kan een crisis voorkomen. Ben je zelf geen wijkcoach, dan kun je de behoefte aan het opschalen van de zorg bespreken met een wijkcoach. Denk aan:

  • inzet extra huishoudelijk hulp
  • inschakelen wijkverpleging
  • respijtzorg mantelzorger
  • vervangende (mantel)zorg aan huis (bij wegvallen dagbesteding)
  • begeleiding voor de zorgvrager

Vertel de mantelzorger ook dat als opschalen thuis niet meer gaat, er in overleg met de huisarts gekeken kan worden naar een (tijdelijke) opvang buitenshuis. Ze staan er dus nooit alleen voor! Deze kennis kan de mantelzorger rust geven en daardoor stress verminderen.

Stap 3: bij zorgen, neem contact op met het wijkteam.

Heb je als zorgprofessional contact met mantelzorgers in zorgsituaties waar naast jouw inzet geen andere (professionele) zorg in huis is, en je maakt je wel zorgen? Adviseer dan de mantelzorger contact op te nemen met het wijkteam. Of doe dit samen wanneer de mantelzorger dit ingewikkeld vindt.

Stap 4: doordring mantelzorgers van het credo: zorg delen = zorg schelen.

Praten over zorgen werkt absoluut stressverlagend. Voor sommige mantelzorgers betekent dit dat ze over hun vraagverlegenheid moeten stappen. Help hen daarbij. Wat extra tijd nemen om bewust met hen stil te staan bij hun situatie kan dit bevorderen. Naast een gesprek met jou kunnen mantelzorgers hun zorgen ook bespreken met MVT (026–3270174). Dat kan éénmalig zijn maar desgewenst kunnen mantelzorgers zich ook aanmelden voor onze wekelijkste bellijst. MVT neemt dan wekelijks contact op en houdt zo actief vinger aan de pols.

Andere telefoonnummers:

  • mantelzorg live-stream van Propersona (zie hiernaast bij GGZ info)
  • Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55 (de landelijke informatielijn met algemene informatie voor mantelzorgers)
  • specifiek voor Jonge Mantelzorgers is er de kindertelefoon: 0800 – 0432

Stap 5: attendeer op informatiebronnen.

Merkt u dat de mantelzorger behoefte heeft aan informatie over hun rol als mantelzorger in deze corona-tijd, attendeer ze dan op specifieke informatiebronnen. Op de website van MantelzorgNL staat goede algemene informatie voor mantelzorgers met betrekking tot corona. De veelgestelde vragen-lijst geeft antwoord op vragen die bij mantelzorgers leven en wordt geupdate als dat nodig is.
Als een mantelzorger specifieke vragen heeft over Arnhemse ondersteuning, dan kan op de website van MVT Arnhem gekeken worden (www.mvtarnhem.nl) of gebeld worden naar MVT (026–3703540).

Stap 6: stimuleer het vinden van een maatje!

Staat een mantelzorger er alleen voor stimuleer hem/haar dan om een maatje te vinden. Bespreek dat het zeker nu niet de tijd is voor vraagverlegenheid! Bekijk samen of er iemand uit de familie/kennissen/ buren de zorg met hen kan delen met inachtneming van de RIVM richtlijnen. Dit is ook belangrijk i.v.m. ziek worden van de mantelzorger. Weten dat ze er niet alleen voor staan, vermindert ook de stress die ontstaat bij de vraag ‘wat als ik ziek word?’.

Stap 7: benadruk bij de mantelzorger dat ruimte en rust nu heel belangrijk is.

Je kunt hierbij helpen door te attenderen op:

  • Voor Elkaar In Arnhem (VEIA) voor praktische hulp (boodschappen, medicijnen ophalen, hulp bij beeldbellen, koken ). Mantelzorgers kunnen op werkdagen van 10.00 – 16.00 uur contact opnemen met het centrale nummer van VEIA (026–3217702).
  • inzetten van betaalde hulp van buiten, als dat financieel haalbaar is, kan via o.a.:
  • wellicht zijn er aanvullende mogelijkheden via de zorgverzekering. Soms zijn mantelzorgers niet volledig op de hoogte van de ondersteuning die zij via hun zorgverzekeraar kunnen inschakelen.

Merk je als zorgprofessional dat de coronatijd voor financiële problemen zorgt, dan kun je informeren bij het College van Diakenen wat er mogelijk is. Let op: aanvragen bij het College van Diakenen worden alleen door zorgprofessionals gedaan!

Stap 8: contact opnemen bij corona verschijnselen.

Neem contact op met de huisarts bij coronagerelateerde klachten bij zorgvrager en/of mantelzorger. Dit moet natuurlijk altijd in overleg met de mantelzorger zijn. De huisarts kan zorgen voor een coronatest. Dat geeft helderheid. Daarnaast zal hij samen met de betrokkenen afstemmen wat er gedaan moet én kan worden om de kans op besmetting te beperken.

Stap 9: neem de tijd voor maatwerk.

Niet één zorgsituatie is hetzelfde en de beste oplossing is dus altijd maatwerk. Zijn er naast jou nog andere zorgprofessionals bij de zorgsituatie betrokken, stem dan met hen af. Maak gebruik van elkaars expertise. Als je daarbij een sparringpartner kunt gebruiken die specifieke kennis heeft over mantelzorg, staat MVT Arnhem graag voor je klaar.

Naar het overzicht