•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Andrea, Geiske en Marissa

 

Andrea (47) is mantelzorger voor haar moeder Geiske (80). Andrea merkte dat haar moeder vergeetachtig werd en moeite had met het onthouden van dingen die haar kort daarvoor verteld waren. Eerst dacht Andrea dat het gewoon ouderdom was. Ze vertelt: “Ik merkte dat ze niet goed meer vooruit kon denken en moeite had om zaken te plannen”.

Op advies van de huisarts werd Geiske doorgestuurd naar de geriater voor onderzoek. Haar moeder kreeg in de zomer van 2020, de diagnose beginnende dementie.

Andrea vertelt: “Mijn ouders hebben sinds het pensioen van mijn vader in Amsterdam gewoond en hadden daar hun vriendenkring en sociaal leven. Mijn vader is helaas in 2016 overleden en mijn moeder stond er daarna alleen voor. Na het overlijden van mijn vader merkten we pas hoe afhankelijk mijn moeder was van hem. Ik heb vrij snel na het overlijden van mijn vader al mantelzorgtaken op mij genomen en beheer haar financiën. Daarnaast ben ik ook haar mentor geworden, wat betekent dat ik beslissingen mag nemen die haar gezondheid aangaan. Met een beetje hulp kan zij gelukkig nog steeds zelfstandig wonen. Haar lange termijn geheugen is prima”.

 

Andrea woont met partner en zoon in Arnhem en werkt fulltime. Andrea is de enige in de familie die in de buurt woont en haar moeder hulp en ondersteuning biedt, wat betekent dat de mantelzorgtaken op Andrea haar schouders rusten. Haar moeder woonde tot voor kort in Amsterdam en er kwam een moment dat het niet veilig meer was voor Geiske om alleen in Amsterdam te wonen. Andrea vertelt: “Men zegt wel: Oude bomen moet je niet verplanten, maar het ging steeds slechter met mijn moeder in Amsterdam en ik woonde ver weg. Ik maakte me veel zorgen om haar”. Andrea is gaan zoeken naar een woning in het centrum van Arnhem en vond deze ook. “Mijn moeder was gewend aan reuring en gezelligheid en wilde graag onder de mensen zijn. In september 2020 is mijn moeder van Amsterdam naar Arnhem verhuisd en woont nu vlakbij winkels en gezellige terrasjes. De Arnhemse Rijn is vlakbij”. Geiske moest wel wennen aan de nieuwe omgeving en vertelt “Ik was finaal de kluts kwijt na de verhuizing”. Andrea regelde de verhuizing en hielp haar bij het acclimatiseren. Maar het viel Andrea zwaar in combinatie met haar full time baan. “Omdat mijn moeder vooral na de verhuizing nog erg moest wennen aan haar nieuwe huis en leven, kreeg ik ook veel stress omdat ze bijvoorbeeld haar medicijnen vergat.

Ik heb thuiszorg ingeschakeld en inmiddels komen deze iedere ochtend en bellen haar tussen de middag, zodat ze niet vergeet te lunchen en voldoende water te drinken”. Geiske’s kleinzoon helpt ook mee en bezoekt elke week zijn oma. Hij helpt haar met apparaten en bijvoorbeeld de tv instellen en komt uiteraard gezellig buurten.

 

Andrea merkte dat haar moeder moeite had om overzicht te houden en dat ze het dagelijks leven niet goed overziet. Andrea heeft op aanraden van de wijkcoach contact opgenomen met MVT Arnhem en een casemanager dementie en daar kreeg zij het advies om respijtzorg van “Mantelaar” aan te vragen via de zorgverzekering. Mantelaar werkt met zorgstudenten met een medische of paramedische achtergrond. Hierdoor mogen deze zorgstudenten naast begeleiden ook taken uitvoeren m.b.t. persoonlijke verzorging zoals bijvoorbeeld helpen met wassen en aankleden of tillen ook mogen zijn slaapdiensten en 24 uursdiensten invullen. 

Omdat Mantelaar via de aanvullende zorgverzekering vergoed werd heeft Andrea de zorgpolis van haar moeder met ingang van het nieuwe jaar veranderd, waardoor ze recht had op 80 bezoeken per jaar van Mantelaar.

 

Zorgstudente Marissa van der Wouden (23) studeert psychologie en zit in haar derde jaar. Ze is eind januari 2021 gestart en komt twee keer per week bij Geiske langs. Marissa is gekozen omdat ze als psychologie student weet wat dementie inhoudt en wat ze moet doen om ermee om te gaan. Geiske is enthousiast en zegt over Marissa: “Ik ben gek op die meid. Ze doet alles en ze is ook nog snel”. Marissa is ook enthousiast: “Ik vind het erg leuk om naar Geiske toe te gaan. We doen leuke dingen. Wandelen, spelletjes spelen, boodschappen doen en we koken en eten samen”. Marissa helpt ook met zaken zoals het internet en de iPad, maar denkt ook mee en helpt Geiske met plannen. Ook bekijkt ze of er nog verse spullen in de koelkast liggen. Het inzetten van een zorgstudent heeft voordelen. Marissa signaleert en maakt na elk bezoek een dagboekbericht voor Andrea. Studenten doen ook nog eens goede ervaringen op en zijn erg gemotiveerd om dit te doen. Het leuke is dat Marissa en Geiske als hobby koken hebben en spelletjes spelen. Meestal spelen ze samen “mens erger je niet”. Andrea is erg blij met de komst van Marissa. “De thuiszorg heeft vaak een strak schema, maar Marissa is een fijne aanvulling op mijzelf en de thuiszorg. Ze doet juist leuke en ontspannen activiteiten met mijn moeder waar ik de rust niet voor heb. De dagboekberichten stel ik zeer op prijs en geven signalen over mijn moeder door. Ik heb regelmatig contact met Marissa”. Andrea sluit het interview af met adviezen voor andere mantelzorgers: “Wacht niet te lang met het regelen van hulp en denk ook aan jezelf. Zorg juist goed voor jezelf zodat het niet boven je hoofd groeit. Zoek uit wat bij je past en leg contact met de wijkcoach of een mantelzorgmakelaar. Voordat je een pauze geregeld hebt neemt dat vaak nog wat tijd in beslag. Door de combinatie van thuiszorg, mijn mantelzorgtaken en Mantelaar kan mijn moeder veilig thuis blijven wonen”.

Naar het overzicht