Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon bij’ of ontstaat vaak sluipenderwijs. Veel jongeren die opgroeien met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus cijferen zichzelf weg. Om goed voor je naaste te kunnen zorgen, moet je ook goed voor zichzelf zorgen. Dat begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je jonge mantelzorger bent.
Voor jou als jonge mantelzorger zijn er activiteiten georganiseerd waar je kunt ontspannen en genieten. Hier hoef je niet te zorgen voor iemand in jouw gezin! We hebben de mogelijkheden hiervoor voor jou hier op een rijtje gezet:
Het is belangrijk je eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven. Jonge mantelzorgers houden de zorg vaak een hele lange tijd alleen vol. Totdat ze merken dat het eigenlijk niet meer gaat. De drempel om de stap naar het vragen van hulp te maken is op dat moment erg groot. Loop je door de zorg als mantelzorger tegen je grenzen aan en heb je hulp nodig? Bespreek dit dan met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog die je kan helpen met de situatie om te gaan en de juiste keuzes te maken. Voor fysieke hulp en meedenken over het geven van de ondersteuning en zorg kun je terecht bij het Wmo loket van de gemeente en het Wijkteam. En natuurlijk kan ook MVT hulp bieden.
Terug naar 'ik ben een jonge mantelzorger'
Mantelzorg kan veel impact hebben op het leven van jongeren.
Uit een onderzoek in 2020 voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat: