WEEK VAN DE JONGE MANTELZORGER 2019

 

Maandag 3 juni t/m zondag 9 juni is de WEEK van JONGE MANTELZORGER.  Doel van deze week is zichtbaarheid en (h)erkenning voor de jonge mantelzorger. Bij de jonge mantelzorger zelf maar ook bij de naaste omgeving  zoals  u als  professionals werkzaam in welzijn, jeugdwerk, onderwijs en zorg.

Wanneer ben je jonge mantelzorger?

Een op de vier jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. MantelzorgNL hanteert een brede definitie voor jonge mantelzorgers: thuiswonende kinderen die samen wonen met een ziek gezinslid. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek, of van een verstandelijke beperking. Het gaat om kinderen en jongeren tot ongeveer  24 jaar. Kinderen en jongeren die opgroeien met zorg zijn in vergelijking tot hun leeftijdsgenoten eerder zelfstandig en leren al vroeg praktische vaardigheden. Toch kunnen op lange termijn ook negatieve gevolgen overheersen; Jongeren die opgroeien met zorg hebben meer opgroei- en opvoedproblemen, meer lichamelijke en emotionele krachten en ze doen op latere leeftijd vaker een beroep  op de gezondheidszorg. Laten we samen werken aan preventie en deze groep echt te ZIEN!!

Hoe ziet het programma in Arnhem er uit?

Maandag 3  juni is de officiele Kick-off . De “landelijke” aftrap  vindt plaats in Den Haag met de staatssecretaris. De landelijke organisatie voor jonge mantelzorgers JMZ PRO zal hierbij aanwezig zijn. Het  MVT in Arnhem trapt af met een inschrijfronde  voor een gratis kaartje voor mooi evenement voor jonge mantelzorgers. Deze actie zal vooral via facebook/sociale media  bekend worden gemaakt.

Dinsdag 4 juni is er van 15.30-16.30  een inloopspreekuur voor jongeren die opgroeien met zorg en andere geintereseerden/belangstellenden. Op het spreekuur kun je informatie krijgen over het mantelzorgcompliment  voor jongeren bij een medewerker van het MVT. Daarnaast zal Lisa Hendrickx aanwezig zijn voor informatie  over  ondersteunende activiteiten voor jongeren die opgroeien met zorg.  Het inloopspreekuur zal plaatsvinden op een school: HAN, Ruiterberglaan 31 in Arnhem.

Donderdag  6 juni zal de voorstelling “Roos Radeloos”, een  theatervoorstelling die gemaakt is i.s.m.   jonge mantelzorgers, gespeeld worden. Deze voorstelling wordt gehouden bij Willemeen, jongerencentrum aan het Willemsplein 1 in  Arnhem.  In Arnhem wordt  de eerste voorstelling gespeeld van 12.00-13.30 uur. Deze is bedoeld voor alle professionals  werkzaam in welzijn, jeugdwerk, onderwijs en zorg. De tweede voorstelling is van 16.00-17.30. Deze is speciaal voor de jongeren zelf.  Noteer vast de datum en plaats in uw agenda, dan bent u in elk geval verzekerd van een plaats  voor deze mooie voorstelling !! Het theater zal  gedurende de week van de jonge mantelzorg ook vertoond worden bij andere steunpunten mantelzorg in Gelderland, o.a. in Doetinchem, Winterswijk en Apeldoorn.

Aan het bijwonen van alle  bovengenoemde activiteiten  zijn geen kosten verbonden. U kunt zich reeds aanmelden bij Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp (MVT) door een mail sturen naar a.deibert@mvtarnhem.nl Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij Hannie Massen, h.massen@mvtarnhem of kijk op onze website www.mvtarnhem.nl We ontmoeten u graag!

Samenwerking in Arnhem Mocht u na het lezen van deze vooraankondiging ook een activiteit of een ander goed idee hebben wat aansluit bij de bovenstaande week dan horen we deze graag van u.

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram