Oproep mantelzorgers voor kort filmportret

 

Achtergrond

In de documentaire ‘Moeder aan de Lijn’ ligt de focus op dochters die voor hun moeder zorgen. De film brengt veel thema’s naar voren die ook toepasselijk zijn voor andere mantelzorgers. De onderliggende vraag in de documentaire is ‘is er een grens?’

Bij het maken van de film hebben we geleerd dat juist in het geven van zorg de eigen gevoelens, de eigen omstandigheden zo belangrijk zijn. Mensen en dus ook hun zorgbehoeftes zijn gewoon niet in hokjes te plaatsen. Daarom willen we tijdens de meet-up ook een kort portret laten zien van een mantelzorger uit de omgeving. Iemand met een eigen bijzonder verhaal.

We zijn voor deze portretten dus op zoek naar alle soorten mantelzorgers, behalve dochters die voor hun moeder zorgen. Want die zien we al in de film. Mensen die hun ervaring met andere (aankomende) mantelzorgers willen delen om hen te helpen en om ruimte te bieden voor de verscheidenheid aan ervaringen en verhalen in het publiek.

Wie zoeken we?

  • Een mantelzorger die zoon, broer of zus, vader, moeder of partner is van degene voor wie hij/zij zorgt.
  • Iemand waarvan je denkt dat hij/zij een verhaal te vertellen heeft over het geven van zijn of haar zorg. Daarmee bedoelen we niet een groots en meeslepends Juist iets alledaags of kleins vinden wij bijzonder.
  • Een ervaring die hij/zij wil delen kan gaan over iets waar hij/zij tegen aan loopt, iets dat moeilijk is. Maar kan ook gaan over iets dat juist voldoening geeft.
  • Waar mogelijk: een lokaal bekende mantelzorger zorgt tijdens de bijeenkomst voor nog meer verbondenheid. Denk daarbij aan de slager waar iedereen komt, een vrouw met een goedbezochte sociale media-pagina of misschien zelfs lokale bekendheid.
  • Tijdens één dag(deel) komen we een gesprek tussen de mantelzorger en de regisseur filmen. En we filmen een moment bij het geven van zorg. Het is dus belangrijk dat de zorgontvanger ook toestemming geeft voor het filmen, ze komen beiden in beeld.

Hoe gaan we te werk?

  • De regisseur kiest 3 mantelzorgers met wie zij via de telefoon kennis maakt.
  • Uit deze drie gesprekken selecteert zij degene met wie we daadwerkelijk gaan filmen.
  • De mantelzorger krijgt vóór eindmontage de beelden te zien. Mogelijk ernstige bezwaren kunnen dan in overleg nog worden verwerkt.

Het portret

  • De documentaire duurt ongeveer drie minuten. Daarin zien we beelden uit het geven van zorg, begeleid door geluidsfragmenten uit het (tijdens de filmdag) opgenomen gesprek.
  • Deze korte film wordt vertoond tijdens de meet-up en zal mogelijk ook via andere kanalen gedeeld worden, bijvoorbeeld op de website van de meet-ups of via social media. Om deze reden is het belangrijk dat de mantelzorger toestemming geeft voor inzet van de korte documentaire door betrokken organisaties. De mantelzorger krijgt het bestand zelf ook om naar wens te delen.

 

Meer weten? Bel Tiny Visscher: 026-3707855 of mail naar info@mvtarnhem.nl
Reageren vóór 27 augustus.