NL Doet brengt vrijwilligers aan het tuinieren op de Geitenkamp

Landelijke actiedag NL Doet

De jaarlijkse landelijke actiedag NL Doet, waaraan ook onze Koning meedeed, bracht in het Arnhemse weer menig vrijwilliger op de been. Mantelzorg & Vrijwillige Thuishulp Arnhem (MVT Arnhem) leverde 18 tuinvrijwilligers. Al het snoeiafval uit ongeveer 20 tuinen werd afgevoerd door vier chauffeurs van 2 Switch. Een mooie samenwerking, die zowel bij de bewoner als bij de helper een glimlach op het gezicht toverde.

Samen voor elkaar

Ook dit jaar zijn er via de Woningbouwcorporaties en wijkcoaches weer nieuwe adressen aangeleverd of hebben mensen zich zelf aangemeld. Vrijwilliger Gerard laat met al zijn ervaring weten dat zijn werkgroepje één grote en drie kleinere tuinen heeft opgeknapt: gras maaien, struiken snoeien, maar ook boomtakken rooien hoorden daarbij.

Zevenblad, speenkruid en bruidssluier zijn gewassen die met man en macht bestreden moeten worden, willen ze niet de tuin, de schutting en delen van de woning gaan overwoekeren!

“Het mooie is dat je soms meemaakt dat degene die geholpen wordt, weer moed vat, wil meehelpen en zelf plannen gaat maken voor zijn tuin!”

Iemand in zijn kracht zetten’, heet dat in jargon – en daar doe je het als vrijwilliger voor.

Weer trots

Voor een van de bewoners is de NL Doet-dag een uitkomst. Zij heeft haar heup gebroken en de huisarts verbood haar voorlopig iets in de tuin te doen, terwijl haar handen jeuken!

Mevrouw is dan ook dolblij met de hulp, die vandaag resulteerde in een tuin waarop ze weer trots kan zijn, van onkruid ontdaan en met bijgeknipte struiken.

Koffie na

De vrijwilligersgroep ontmoet elkaar na afloop in koffiesalon Scala. Onder het genot van een hapje (saté) en een drankje worden ervaringen uitgewisseld. Over de eigenzinnigheid van klimop bijvoorbeeld. Daarbij gaat het ook over de vraag: een tuin opknappen is één ding, maar hoe gaat het daarna met bijhouden?

Originele ideeën vliegen over de borreltafel maar vooralsnog kunnen de vrijwilligers tevreden achterover leunen.