Jonge mantelzorgers

Is iemand bij jouw thuis gehandicapt, langdurig ziek, verslaafd, depressief of in de war? Moet je vaak meehelpen? Maak je je veel zorgen? Of zorg je voor iemand anders uit je omgeving? Dan ben jij een jonge mantelzorger.

In welke situaties ben je een jonge mantelzorger?

  • Als je een zus hebt met een ernstige handicap
  • Een moeder die alcohol verslaafd is
  • Een broertje met een spierziekte
  • Je vader heeft kanker
  • Je helpt vaak je opa die blind is

Dit zijn voorbeelden. Er zijn natuurlijk veel meer situaties waarin jij mantelzorger kunt zijn. Wil je weten of je mantelzorger bent? Doe dan de test voor jonge mantelzorgers.


Mantelzorgcompliment voor jongeren die opgroeien met Zorg

MVT wil u er op attenderen dat de gemeente Arnhem het kleine Mantelzorgcompliment ook dit jaar weer beschikbaar heeft gesteld voor jonge mantelzorgers, die opgroeien met zorg in hun gezin. Mogelijk verrichten ze ondersteunende activiteiten binnen het gezin, missen ze zorg en aandacht door de mantelzorgsituatie of maken ze zich zorgen om de situatie, allemaal zaken die horen bij jonge mantelzorgers.
Het compliment, een Dit is Pas Arnhem-card ter waarde van € 50, is nadrukkelijk bedoeld om erkenning te geven aan jongeren die opgroeien in een zorgsituatie. U als professionals of leerkracht komt  mogelijk jonge mantelzorgers tegen, die u met deze kaart kunt ondersteunen en deze erkenning geven.

Het compliment kan worden aangevraagd bij MVT door een mail te sturen naar info@mvtarnhem.nl. Jongeren en/of hun ouders kunnen zich natuurlijk ook zelf melden. Naam, leeftijd, adres gegevens en telefoonnummer zijn dan nodig samen met een korte omschrijving van de mantelzorgsituatie.

Op de site https://ditispasarnhem.nl is te zien bij welke Arnhemse ondernemers de kaart ingezet kan worden, voor bijvoorbeeld een dagje uit, een mooi boek of iets lekkers te eten of te drinken. Ook kan hier het saldo gecheckt worden.
De kaart kan aangevraagd worden vanaf 1 april t/m 31 december 2020.


Voor jonge mantelzorgers zijn er de Fundagen!

Kijk hier voor Informatie en aanmelden Fundagen 2020


Hulp voor jonge mantelzorger in Arnhem

Eén op de vier jongeren zijn mantelzorger. Je bent dus niet de enige. Voor iemand zorgen kan best fijn zijn, maar het kan je ook te veel worden. Er is minder tijd voor leuke dingen. Je bent druk en laat je hobby’s en soms zelfs je vrienden schieten. Of je voelt je schuldig als je iets gezelligs doet. Zou je hier graag met iemand over willen praten? Kun je wel wat steun gebruiken? Wij geven je dat. Je kunt altijd aankloppen bij de consulent voor jonge mantelzorgers. Zij heet Hannie Massen. Bij haar kun je je verhaal kwijt en ze kan jou informatie geven. Je kunt haar bellen tel.: 026-3703540. Als ze niet aanwezig is kun je de voicemail inspreken en ze belt terug. Je kunt ook mailen h.massen@mvtarnhem.nl

Chat voor jonge mantelzorgers

Praten over  het feit dat  het soms anders is bij jou thuis omdat er iemand ziek is kan best lastig zijn.

Erover praten en je zorgden delen kan dan fijn zijn.

Je hart luchten helpt. De vrijwilligers van De Kindertelefoon staan dagelijks voor je klaar. Zij praten via de chat en telefoon elke dag met honderden kinderen en jongeren en vinden geen vraag of probleem te gek. Zij weten hoe spannend het is om te praten en helpen je daarbij. De Kindertelefoon heeft ook een forum waarop je een bericht kunt plaatsen en berichten van andere kinderen kunt lezen. Dit forum is vanaf 12 jaar.

chat: www.kindertelefoon.nl/chat

telefoon: 0800-0432 (gratis)

forum: https://forum.kindertelefoon.nl

De kindertelefoon is  via chat en telefoon 7 dagen per week bereikbaar van 11 tot 21 uur.