Draaglast versus draagkracht (tools voor mantelzorgers)

Hoe zit het met jouw balans tussen draaglast & draagkracht?

Mantelzorger word je vaak niet bewust. Je rolt erin. Iemand in je gezin, familie of vriendenkring wordt ziek en je gaat hem of haar ondersteunen. Prima, fijn dat je klaarstaat voor je omgeving!

Essentieel is dan wel dat je je eigen balans tussen draagkracht & draaglast in de gaten houdt. Want als die uit balans raakt kom je op een glijdende schaal terecht die richting overbelasting en uitval kan gaan. En dan heb zowel jij, de mantelzorger, als diegene waar je voor zorgt een probleem en dat is natuurlijk niet wat je wilt.

In balans?

Er zijn verschillende manieren om jouw balans tussen draagkracht – draaglast in kaart te brengen:

  • de 3 minuten check: aan de hand van 10 vragen check je snel hoe het met je staat op dit moment. Is je balans groen (okay, je balans is prima), oranje (let op: je balans neigt uit balans te raken) of rood (actie!: je bent overbelast of zit er dicht tegenaan).

Je vindt de check hier hier (.pdf)


  • het Bordje Vol: hiermee krijg je spelenderwijs inzicht in welke zorgactiviteiten energie kosten, hoe lang jij deze situatie nog kunt volhouden en wie je zou kunnen ondersteunen. Het bestaat uit een set speelkaarten en set werkbladen. De speelkaarten kun je lenen bij MVT lenen. De werkbladen mag je houden. Het geeft je:
    • inzicht: je draaglast wordt helder en concreet. En ook wat niet meer lukt
    • inspiratie: Wat kan er van je bordje af? Wie kan meehelpen?
    • activatie: je maakt een persoonlijk actieplan om de 1e stap te zetten

Meer informatie? Ga naar Bordje Vol.


Wil je hiermee aan de slag?

Vind je het prettig om samen met iemand aan de slag te gaan of over de resultaten te sparren, dan staan de mantelzorgconsulentes van  MVT Arnhem graag voor je klaar.

Bel 026 – 327 0174  voor:

Marlies Braam (m.braam@mvtarnhem.nl)

Eline Janssen (e.janssen@mvtarnhem.nl).

Zij denken graag mee hoe je jouw balans kunt behouden of weer terug kunt krijgen.