Goed in gesprek met mantelzorgers

 

Om de beste zorg te leveren is samenwerken met familie en vrienden van de zorgvrager essentieel.  Zij kennen de zorgvrager goed en zijn daarmee van grote waarde. Daarom is het belangrijk om met mantelzorgers in gesprek te gaan. Een goede samenwerking staat of valt met goede communicatie. Hieronder staan 8 praktische tips voor de samenwerking met mantelzorgers.

  1. Leuk: veel verschillen

Niet iedereen is hetzelfde: heb oog voor diversiteit, sociale achtergrond en sluit aan bij de relatie en de gewoontes die zorgvrager en mantelzorger hebben.

  1. Waardevol: spoor info op

Doe je voordeel met de waardevolle informatie die de mantelzorger vanuit eigen ervaring kan geven over de zorgvrager.

  1. Maatwerk: eerst vragen, dan aanbieden

Vraag waaraan behoefte is en geef bijvoorbeeld meer informatie. Of bespreek wat vrijwilligers kunnen doen, zodat de mantelzorger even adempauze kan
nemen.

  1. Handig: één contactpersoon

Zorg dat je een vaste contactpersoon in de familie hebt. Ook de mantelzorger heeft graag één vaste zorgprofessional die makkelijk bereikbaar is per telefoon.

  1. Valkuil: voorkom misverstanden

Leg afspraken met de familie vast in het zorgplan en stem regelmatig af of de afspraken wederzijds nog voldoen.

  1. Duidelijkheid: wees open

Bied veel ruimte voor persoonlijke wensen en wees open over wat ieders rol kan zijn.

  1. Eén op één contact

Vraag regelmatig aan mantelzorgers hoe het met hen gaat. En doe dat niet in het ”voorbijgaan”.

  1. Wijs de weg

Zorg dat je op de hoogte bent van de ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers, bij de instelling waar je werkt of via MVT Arnhem.

 

Naast deze tips zijn er nog veel meer handige hulpmiddelen om de samenwerking te verbeteren of om inzicht te krijgen wat de voordelen zijn van een bepaalde werkwijze. Hieronder vind je een aantal links naar filmpjes en een test die je kunt doen om hierin meer inzicht te krijgen. Dus klik vooral door:

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram